EğitimKonizasyon Nedir, Nasıl Yapılır? Konizasyon İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Konizasyon Nedir, Nasıl Yapılır? Konizasyon İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanır?

21.02.2022 - 16:53 | Son Güncellenme:

Konizasyon, kadınlar üzerinde uygulanan tıbbi bir terim olarak bilinir. Koni biyopsisi olarak adlandırılan konizasyon işlemi, genel olarak tedavi amacı ile tercih edilmektedir. Rahmin ağzından anormal olan doku örneklerini çıkarma anlamına gelen konizasyon, erken teşhis edildiği zaman da kullanılmaktadır. Peki, konizasyon nedir, nasıl yapılır? Konizasyon işlemi hangi durumlarda yapılır tüm detayları ile derledik.

Konizasyon Nedir, Nasıl Yapılır Konizasyon İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanır

Koni biyopsi olarak da bilinen konizasyon, teşhis ya da bazı zamanlarda tedavi amacıyla kullanılan bir operasyon olarak bilinir.

Konizasyon Nedir, Nasıl Yapılır?

Konizasyon, kadınlara ait bir işlem olarak bilinip bir uzman kontrolünde gerçekleştirilen işlem olarak bilinir. Kadınların karşı karşıya geldiği rahim ağzı kanserinin teşhis edilmesi amacıyla kullanılmaktadır Kansere sebep olan diğer değişimlerin tespiti amacı ile de kullanılan bir yöntem olarak bilinir.

Konizasyon işlemi yapılması için gereken bazı şartlar bulunmaktadır. İşlem öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekir. Anestezi ilacı verildikten sonra doktor, rahim ağzını iyi göre amacı ile spekulum yerleştirecektir. Serviksten küçük bir doku örneği alacaktır.

Konizasyon İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Konizasyon çoğu zaman kadınların yaşadığı olumsuz bir durum olan rahim ağzı kanserinin öncü olarak kabul edilmektedir. Patolojik hücre tanısının konulduğu hastalara uygulanan bir işlem olarak bilinir. Konizasyon işlemi esnasında var olan hasta hücrenin hangi evrede ve nasıl bir gelişme gösterdiği, dokunun ne kadar yayılıp yayılmadığını görmek mümkündür. Bu açıdan kanser öncesi erken teşhiste oldukça büyük fayda sağlar.