Eğitim Koşuk Biçiminde Yazılmış Şiir Nedir?

Koşuk Biçiminde Yazılmış Şiir Nedir?

19.05.2021 - 03:23 | Son Güncellenme:

Bulmaca ve bilgi yarışmalarında çok sık gördüğümüz konulardan birisi de koşuktur. Bulmacalardan ya da sadece meraktan koşuk biçiminde yazılmış olan şiiri pek çok kişi arıyor. Edebiyatla ilgili koşuk hakkında bilinmeyenleri derledik. Koşuk biçiminde yazılmış şiir türü nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Koşuk Biçiminde Yazılmış Şiir Nedir


Edebiyat çok geniş bir ilimdir. Bu ilimin her dalı farklı yerlere uzanır. Günümüzde ise, koşuk biçimde yazılan bir şiir türü oldukça dikkat çekiyor. Şiirler kimi zaman farklı amaçlar için kullanılabilir. Çeşitli duyguların ve durumların aktarımı şiirdir.

Koşuk Biçiminde Yazılmış Şiir Nedir?

Eski dönemlerde didaktik eserlere iki ayrı isim verilirmiş. Bunlar ise, manzum ve mansurdur. Mansur, öğretici bilginin yazı şeklinde yazılanına verilen isimdir. Manzum tanımının karşılığı ise, o dönemler direk şiirmiş olarak biliniyordu. Ama günümüze şiir ve manzum yani bunun türetilmiş hali manzumeler farklı amaçlar taşır.

Koşuk biçiminde yazılmış olan şiire, manzume denir. Manzume, özellikle belli bir amaç için ve daha çok öğretici ve didaktik bir amaç için yazılır. Düz yazı ile anlatılabilecek olan olay, olgu ya da kavramların ölçülü ve kafiyeli bir şekilde anlatıldığı metinlerdir.

 

Yazarlar