Eğitim Krater Gölü Nedir, Nasıl Oluşur? Türkiye'deki Kratör Gölleri Nelerdir?

Krater Gölü Nedir, Nasıl Oluşur? Türkiye'deki Kratör Gölleri Nelerdir?

18.10.2021 - 16:36 | Son Güncellenme:

Krater Gölü günlük hayatta özellikle okul çağlarında derslerde kullanılan kavramlardan biridir. Özellikle Coğrafya dersinde sıklıkla karşılaşılan bir terim olmaktadır. Bunun yanı sıra normal hayatta Krater Gölü kavramıyla karşılan kişiler bunun ne olduğu merak etmektedir. Bu bakımdan Krater gölünün ne demek olduğunu öğrenebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabilirsiniz. Sizin için Krater Gölü nedir, nasıl oluşur? Türkiye'deki krater gölleri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.

Krater Gölü Nedir, Nasıl Oluşur Türkiyedeki Kratör Gölleri Nelerdir

Krater gölü yanardağ ağzında oluşan göl anlamına gelmektedir. Krater gölleri, volkanik bir kalderadan veya kraterden oluşan ve ilginç yapısı ile dikkat çeken göllerden biridir. Türkiye'de birçok ilde bu göllerden görmek mümkündür.

Krater Gölü Nedir, Nasıl Oluşur?

Krater gölü, Astronomi alanında gök cisimlerinin birbirleri ile çarpışmasıyla oluşan çukurlar için kullanılan bir terimdir. Halk arasında yanardağların kraterlerinin ya da diğer bir ifadeyle yanardağların ağız kısımlarında suların toplanması sonucu oluşan göllere denir.

Krater gölünün bir takım özellikleri vardır. Bunlar;

- Dışarıdan bakıldığında daire şeklinde görülmesi
- Genel şekliyle huniye benzemesi
- İç kısımlarından dış kısımlarına doğru daralmaktadır.

Bazaltlı lavlar sonucunda ise, çanak ya da leğen şeklini almaktadırlar. Lavların püskürmesine bağlı olarak bazen iç içe görünümlü krater gölleri de meydana gelmektedir. Ayrıca büyük kraterlere ise kaldera ismi verilmektedir. Bu kalderalar genellikle çökme ya da patlama sonucu oluşmaktadır.

Sonuç olarak patlamalar veya çökmelerden sonra yanardağ ağzında su birikintileri oluşur ve buna da krater gölü denmektedir.

Türkiye'deki Krater Gölleri Nelerdir?

Türkiye'de birçok krater gölü bulunmaktadır. Bunlardan en popüler olanları şunlardır:

- Nemrut Krater Gölü (Bitlis)
- Meke Krater Gölü (Konya)
- Salda Krater Gölü (Burdur)
- Kızılcan Gölü (Sivas)
- Narligöl Krater Gölü (Kapadokya)
- Gölcük Krater Gölü (Isparta)
- Karagöl Krater Gölü (İzmir)