06.04.2021 - 14:09 | Son Güncellenme:
Kromatografi konusunu merak eden insanların sayısı bir hayli fazladır. Bu insanlar sorularının yanıtını bulmak için ise genellikle internet kanalını kullanmaktadır. Bu sayede sorularına yanıt bulmak için çaba göstermektedir.
Kromatografi Nedir, Nasıl Yapılır?
Kromatografi, bir karışımda bulunan iki veya daha fazla OLAN bileşenin hareketli (gaz veya sıvı) bir faz yardımı ile sabit (çoğunlukla katı) bir faz arasından farklı olan hızlarda hareket etme sırasında dayanan ayırma yöntemleri topluluğuna verilen genel bir isimdir.
Kromatografi kimyasal niteliğe sahip karışımları birbirinden ayırmak, saflaştırmak ve analiz etmek amacı doğrultusunda kullanılan analitik bir yöntemdir. Kromatografi ismini Yunanca renk kelimesinden gelmekte olan ‘’khroma’’ kökünden almış durumdadır. Bu yöntemin ilk uygulanmaya başlandığı sırada maddeler birbirinden renklerine göre ayrılarak sınıflandırılmakta olduğu için bu ismi almıştır.
Kromatografik ayrım işleminde maddeler karışmayan iki faz arasında dağılım gösterirler. Bu ayrım yöntemi kapsamında fazlarda hareketli (mobil-taşıyıcı) faz, diğeri ise sabit (stationary) faz olmaktadır. Sabit faz kolon, kağıt yahut tabaka biçiminde, hareketli (taşıyıcı) faz ise yine kullanılan yönteme göre sıvı, gaz yahut süper kritik akışkan olabilmektedir.
Analizi yapılmakta olan maddelerin hareket hızı dağılma katsayısı ile belirlenmektedir. Taşıyıcı fazda en fazla dağılıma uğrayan maddeler daha hızlı hareket etmekte iken sabit fazda dağılımı yüksek olan maddeler daha yavaş ilerlemektedir.
Kromatografi Yöntemi Nerelerde Kullanılır?
Sıvı kromatografisi özellikle hammadde, tıp, eczacılık, gıda, boya, kimya ve çevre güvenliğinde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sıvı kromatografisinde kalitatif ve kantitatif analizler gerçekleştirilebilmektedir.