Eğitim Kuduz Nasıl Bulaşır? Yiyeceklerle Kuduz Bulaşır Mı, Hangi Hayvanlardan Bulaşır?

Kuduz Nasıl Bulaşır? Yiyeceklerle Kuduz Bulaşır Mı, Hangi Hayvanlardan Bulaşır?

05.05.2021 - 22:13 | Son Güncellenme:

Bulaşıcı hastalıklardan birisi de kuduz hastalığıdır. Kuduz hastalığı bulaşıcı hastalıklar arasında önemli bir hastalıktır. Kuduzun nasıl bulaştığı konusunda pek çok kişi bilgi almak adına araştırma yapabiliyor. Yiyeceklerle kuduz bulaşıp bulaşmadığı bireylerin araştırdığı bir konudur. Kuduz nasıl bulaşır? Yiyeceklerle kuduz bulaşır mı, hangi hayvanlardan bulaşır? İşte, tüm detaylar.

Kuduz Nasıl Bulaşır Yiyeceklerle Kuduz Bulaşır Mı, Hangi Hayvanlardan Bulaşır

Kuduz hastalığının insandan insana bulaşma oranı oldukça azdır. Kuduz, rabies virüsü hayvanların tükürük bezlerinde yer alır. Isırma ve tırmalama sonucu kuduz virüsü bulaşır.

Kuduz Nasıl Bulaşır?

Bulaşıcı hastalıklar insanların en çekindiği hastalıklar arasında yer alıyor. Bulaşıcı hastalıklar denildiği zaman ilk akla gelen kuduz hastalığıdır. Kuduz insandan insana geçen bir rahatsızlık türü değildir. Genellikle hayvanlardan hayvanlara ve hayvanlardan insanlara geçen bir bulaşıcı hastalık türüdür. Hayvanların tükürük bezlerinde bazı virüsler bulunur. Rabies virüsü de, bu virüsler arasında yer alıyor. Kuduz hastalığı, bu virüsle insanlara bulaştırılıyor.

Özellikle herkesin bildiği köpeklerin ısırma veya tırmalama durumu, insanlara bulaşmasına neden oluyor. Kuduzlar genellikle hayvanlardan insanlara temasla bulaşabiliyor. Herhangi bir ısırma veya tırmalama durumunda, insanların kanına rabies virüsü karışır ve kuduzun bulaşmasına neden olur. Kuduz kendini kısa sürede gösteren bir sağlık sorunudur. Bulaşıp bulaşmadığı direkt olarak anlaşılmaz ve hemen kuduz aşısı olunması gerekir.

Yiyeceklerle Kuduz Bulaşır Mı? Hangi Hayvanlardan Bulaşır?

Bulaşıcı hastalık olan kuduz hastalığının yiyeceklerden bulaşıp bulaşmadığı araştırılan bir bilgidir. Yiyeceklerden kuduz bulaşma olasılığı yoktur. Kuduz, bir virüs olarak bilinmesi nedeniyle kana karışmasıyla bulaşabilir. Hayvanlarda oluşan virüs, insanları tırmalaması veya ısırması sonucunda kana temas etmesiyle bulaşır.

Kana karışan rabies virüsü, kişilerin kuduz olmasına neden olur. İnsanlarda kanama yaşanması, kuduzun bulaşma olasılığını arttırıyor. Bireyler herhangi bir tırmalama veya ısırma durumunda mutlaka kuduz aşısı olmalıdır.