Eğitim Kul Nesimi Kimdir? Eserleri, Şiirleri Ve Edebi Kişiliği

Kul Nesimi Kimdir? Eserleri, Şiirleri Ve Edebi Kişiliği

28.05.2021 - 01:38 | Son Güncellenme:

Osmanlı döneminde yaşamış olan pek çok önemli şair bulunmaktadır. Bu şairlerin başında da Kul Nesimi gelmektedir. Kul Nesimi gerek yaşayışı gerekse de ortaya koymuş odluğu eserleri ile adından sıkça söz ettirmektedir. Tarihteki en fazla araştırılan şairlerin başında yer almaktadır. Son günlerde Kul Nesimi ile ilgili pek çok detay merak edilmektedir. Peki Kul Nesimi kimdir? Kul Nesimi eserleri nelerdir? Kul Nesimi şiirleri nedir? Kul Nesimi'nin edebi kişiliği nedir? İşte Kul Nesimi ile ilgili bütün detaylar.

Kul Nesimi Kimdir Eserleri, Şiirleri Ve Edebi Kişiliği

 Kul Nesimi Osmanlı döneminde 17. yüzyılda yaşamış olan bir şairdir. Osmanlı döneminde ortaya koymuş olduğu şiirleri ile tanınmıştır. Kul Nesimi Osmanlı döneminin en önemli şairleri arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Kul Nesimi Kimdir?

 Kul Nesimi Osmanlı imparatorluğu döneminde yaşamış olan bir Alevi Bektaşi olan şairdir. Aynı zamanda bir halk ozanıdır. Kul Nesimi en iyi eğitim görmüş olan şairlerden bir tanesidir. Vahdet-i Vücut anlayışına sahip olan Alevi Bektaşi şair, yazmış olduğu eserlerinde ve şiirlerinde Şah İsmail ve Pir Sultan Abdal gibi Bektaşilik kültüründe önemli kişilerden bahsetmiştir. Kul Nesiminin asıl adı ise Ali olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Kul Nesimi bir Hurufi şairi olarak bilinmektedir. Tarihi kaynaklarda 1686 yıllarında yaşamış olduğu aktarılmaktadır. Tasavvuf ve din konularında çok iyi eserleri bulunan Kul Nesimi Osmanlı döneminin en tanınmış olan Alevi Bektaşi şairlerinden bir tanesidir.

Haberin Devamı

 Kul Nesimi Eserleri

 Kul Nesimi'nin eserlerini günümüzde Cahit Öztelli adlı kişi bir araya getirmiştir. Cahit Öztelli Kul Nesimi üzerine tarihi araştırmaları ile bilinmektedir. Kul Nesimi'nin eserleri şu şekildedir;

 - Ben Yitirdim Ben Ararım

 - Yandı Yürek Yar Elinden

 - Uykudan Uyanmış Şahin Bakışlım

 Kul Nesimi Şiirleri

 - Canım Erenlere Kurban

 - Şem'e Düşen Pervaneler

 - Sorma Mezhebimizi

 - Gel Beni Ağlatma Şah'ım

 - Taşlama

 - Minnet Eylemem

 - Ey Gönül

 - Güldür Gül

 - Ben Melamet Hırkasını

 - Benzemez

 - Kalbim Defter Dilim Kalem

 - Kemter Kuluyum

 - Gönül Bir Bülbül-ü Şeyda

 - Gazel

 - Hakikat İlmini Cana

 - Hoşca Yanalım

 - Derdim Ondur

 - Fazlına Bel Bağladım

 - Kullar Olayım

 - Yar Beni Katl Eylese Kanım Helaldir

 - Sabahın Seherinde Kalktım

 - Destan

 - Dil Binayi Kibriyadır

 Kul Nesimi Edebi Kişiliği

 Şiirlerinde Alevilik ve Bektaşilik kültürüne ait olan önemli kişilere değinmiştir. Şiirlerini ve eserlerini hece ölçüsü ile birlikte yazmıştır. Bazı şiirlerinde aruz ölçüsü de yer alır.