Eğitim Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir? Evde Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir? Evde Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

21.05.2021 - 14:40 | Son Güncellenme:

Ülkemiz tarım arazileri bakımından oldukça zengindir. Ülkemizde en fazla yetiştirilen tarım ürünlerinden bir tanesi de kültür mantarıdır. Kültür mantarı yetiştiriciliği bilgisi alınınca evlerde de bu yetiştiricilik yapılmaktadır. Kültür mantarı yetiştiriciliğine dair araştırmalar günümüzde artmaktadır. Peki kültür mantarı nasıl yetiştirilir? Evde kültür mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir Evde Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Kültür mantarı yetiştiriciliği ülkemizde oldukça fazladır. Kültür mantarı en fazla yetiştirilen mantar türleri arasındadır. Kültür mantarında toprak son derecede önemlidir.

Haberin Devamı

Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Kültür mantarının üst tarafında kalan beyaz taraf şapka gibi görünen yer yenen kısmıdır. Mantar insanların en çok tükettiği tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Kültür mantarı %90'a kadar su içermektedir. Kültür mantarı yetiştirirken ısı ve neme çok dikkat edilmelidir. Kompostta yayılım devresine girdiği zaman bulunan yerin 20 ila 25 derece arasında bir ısıya sahip olması gerekmektedir. Örtü toprağı ile birlikte ısısı ayarlanması gerekir. Kültür mantarı için ısı çok önemlidir. Isının az olduğunda ya da aşırı olduğunda mantar olabilir ve verimi azalabilir. 

Eğer kültür mantarını yetiştiren bir küçük işletme iseniz ısı kaybını önlemek için bir önlem almanız gerekmektedir. Isı kaybını önleyecek olan dış etmenlere karşı yetiştirilen yerde mutlaka ısı yalıtımı olması gerekir. Kültür mantarı yetişirken yaklaşık olarak %90'a kadar neme ihtiyaç duymaktadır. Bulunduğunuz yerin mutlaka aşırı nemli olmasına dikkat edin.

Haberin Devamı

Evde Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Eğer evde kültür mantarı yetiştirecekseniz mantar kompostosuna sahip olmanız gerekmektedir. Mantar kompostosunu isterseniz direkt olarak hazır alabilir ya da evde kendiniz hazır olarak ayarlayabilirsiniz. Hazır komposto alınarak yetiştiricilik yapmak oldukça yaygındır. Mantar kompostosuna sahip olduktan sonra bu kompostoyu bir odaya alın. Odanın ışık almamasına özen gösterin.

Karanlık odaya aldıktan sonra kompostonun yer aldığı kaba küçük küçük delikler açın. Daha sonra buraya bir sprey ya da fıs fıs yardımı ile su sıkın. 20 gün boyunca tam olarak bu şekilde devam edin. Daha sonra günde bir kez olmak üzere fıs fıs ile toprağı nemlendirin. Toprağın içinde küçük mantarların çıktığına şahit olacaksınız.