Eğitim Kültür Şoku Nedir? Kısaca Kültür Şoku Örnekleri Nelerdir?

Kültür Şoku Nedir? Kısaca Kültür Şoku Örnekleri Nelerdir?

02.06.2021 - 17:10 | Son Güncellenme:

Yurt dışına taşınmak heyecan verici bir deneyim olabilir. Kendinizi bilmediğiniz bir bölgeyi keşfederken, yeni insanlarla tanışırken ve farklı şeyler denerken bulmayı bekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, özellikle daha önce hiç yurt dışında yaşamamış bir kişiyseniz zor ve ezici bir dönem olabilir. Peki, yaşadığınız bu olay yani Kültür Şoku nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kültür Şoku Nedir Kısaca Kültür Şoku Örnekleri Nelerdir

Kültür şoku, bir kişinin aniden alışılmadık bir kültüre ve yaşam biçimine maruz kaldığında yaşadığı yönelim bozukluğu hissidir.

Haberin Devamı

Kültür Şoku Nedir?

Tanıdık olmayan selamlar ve el hareketleri, garip yiyecekler, zor dil engelleri, yeni bir şehirde kaybolmak veya yerel olanı bilmediğiniz için kültürel bir gaf yapmak gibi hem büyük hem de küçük bir dizi şey Kültür Şokuna neden olabilir. Bu yabancılık, kafa karışıklığı, kaygı, hayal kırıklığı, yalnızlık ve vatan hasreti gibi belirtilere yol açabilir. Hatta zaman dilimi değişiklikleri nedeniyle uykusuzluk gibi fiziksel semptomlara veya tanıdık olmayan yiyecekler ve bakteriler nedeniyle soğuk algınlığı ve mide hastalıklarına yol açabilir.

Kültür Şoku Örnekleri Nelerdir?

Balayı Sahnesi

Kültür şokunun ilk aşamasıdır ve genellikle birkaç hafta hatta aylarca sürebilir. Bu, yeni hayatınızın tüm heyecan verici ve farklı yönlerinden, manzaralardan ve kokulardan yaşamın hızına ve kültürel alışkanlıklara kadar, büyülendiğiniz coşkulu aşamadır.

Haberin Devamı

Bu aşamada, yeni kültür ile kendi kültürünüz arasındaki benzerlikleri hızlıca tespit edersiniz ve yerlileri misafirperver ve arkadaş canlısı bulursunuz. Yeni konumunuzda trafik sıkışıklığı, eğlenceli ve çekici gibi, eve döndüğünüzde rahatsızlık yaratabilecek şeyler bile bulabilirsiniz. Fakat bu dönem bir gün sona erecektir.

Müzakere Aşaması

Hayal kırıklığı ve kaygı ile karakterize edilen müzakere aşamasıdır. Bu, bazı kişiler için daha erken olabilmesine rağmen, genellikle üç aylık sınıra denk gelir. Heyecan yavaş yavaş ortadan kalktıkça, sizi rahatsız edebilecek veya bağlantınızın kopmasına neden olabilecek zorluklarla veya rahatsız durumlarla sürekli olarak karşı karşıya kalırsınız. 

Alışma Aşaması

Alışma aşamasına geçmeye başladığınızda, genellikle yaklaşık altı ila on iki ayda sona erecektir. Bu, hayatın yavaş yavaş iyileşmeye başladığı ve rutinin devreye girdiği aşamadır.

Adaptasyon Aşaması

Sonunda adaptasyon aşamasına ulaşırsınız, bazen iki kültürlü aşama olarak bilinir. Artık yeni ülkenizde rahat hissediyorsunuz ve daha iyi entegre oluyorsunuz demektir.

Yeniden Giriş Şoku

Bu sürecin beşinci aşaması olabileceğine dikkat etmek de önemlidir. Uzun bir süre yurtdışında yaşadıktan sonra eve döndüğünüzde yeniden giriş veya ters kültür şoku olabilir.