Eğitim Kürenin Hacmi Nasıl Bulunur? Kürenin Hacmi Nasıl Hesaplanır?

Kürenin Hacmi Nasıl Bulunur? Kürenin Hacmi Nasıl Hesaplanır?

28.05.2021 - 15:46 | Son Güncellenme:

Küre, doğada var olan geometrik şekillerden biridir. Madde ve cisimlerde sıklıkla görülmektedir. Matematik, inşaat, bilimde önemli bir yeri bulunuyor. Geometrik şekillerin hacimlerinin hesaplanmasında farklı formül ve yöntemler kullanılıyor. Kürenin köşeleri ve belirli bir düzlemi olmadığı için farklı bir hesaplama yöntemi kullanılıyor. Kürenin hacminin nasıl bulunduğunu, hesaplandığını detaylı olarak derledik.

Kürenin Hacmi Nasıl Bulunur Kürenin Hacmi Nasıl Hesaplanır

Küre, biçim olarak diğer geometrik şekillerden farklıdır. Diğer şekiller gibi kenar ve köşeleri bulunmuyor. Dairesel bir yapıya sahiptir. Görünüm olarak bir futbol topuna benzer. Matematikte; Uzayda sabit noktadan eşit uzaklıktaki noktaların oluşturduğu cisim olarak tanımlanır. 

Haberin Devamı

Kürenin Hacmi Nasıl Bulunur?

Bir kürenin hacmini bulabilmek için kürenin çapının bilinmesi gerekiyor. Kürenin çapı (R), kürenin yüzeyindeki bir noktadan merkezden geçmek şartıyla diğer noktaya bir doğru biçiminde ulaşıncaya kadarki mesafedir. Kürenin çapı ölçüldükten sonra, hacmini bulmak için çap ikiye bölünür. Hesaplamada yarıçap (r) kullanılır.

Kürenin yarıçapı bulunduktan sonra yarıçapın küpünü hesaplıyorsunuz. Örneğin; hesaplayacağınız kürenin yarıçapı 3 cm ise; 3³ hesaplıyorsunuz. 3x3x3= 27 cm³ buluyorsunuz.

Kürenin hacminin bulunmasında "Pi (π) " kullanılıyor. Pi; çemberin çevresinin çapına oranını ifade eden sabit bir sayıdır. Matematik işlemlerinde "3,14" olarak alınır.

Kürenin Hacmi Nasıl Hesaplanır? 

Haberin Devamı

Kürenin hacminin hesaplanmasında; V = (4/3)πr³ formülü kullanılıyor. Bir kürenin hacminin nasıl hesaplandığını adım adım gösterelim.

1- Kürenin hacmi bulunmak isteniyorsa mutlaka çap veya yarıçap ölçüsü, pi değeri verilmektedir. Çap ölçüsü verilmişse ikiye bölüp, yarıçapı buluyorsunuz. 3 gibi özel bir pi değeri verilmemişse pi değerini 3,14 alıyorsunuz.

2- Yarıçapın 3. dereceden kuvvetini yani küpünü alıyorsunuz. Kürenin yarıçapı 2 cm olsun. 2³= 8 cm³ küp değerini buluyorsunuz.

3- V = (4/3)πr³ formülüne değerleri yerleştiriyorsunuz.

V= 4/2 x3,14x8

V= 4/3 x 27,2=36,3 cm³ kürenin hacmini buluyorsunuz.