EğitimKüreselleşme Nedir? Küreselleşmenin Etkileri Ve Boyutları Nelerdir?

Küreselleşme Nedir? Küreselleşmenin Etkileri Ve Boyutları Nelerdir?

25.05.2021 - 04:41 | Son Güncellenme:

Dünya insanlarının siyasi, ekonomik, iletişim ve sosyal açılardan birbirine yakınlaşması ve bu kişilerin bir bütün olma yolunda ilerlemesidir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, gelişen ve değişen dünya düzeninde pek çok yenilikler meydana gelir. Özellikle de 21. yüzyılın internet çağı olması ile birlikte dünya küreselleşme nedir? İşte, tüm detaylar.

Küreselleşme Nedir Küreselleşmenin Etkileri Ve Boyutları Nelerdir

Günümüzde 21. yüzyıl internet çağı olduğundan dolayı insanlar artık kendisinden kilometrelerce uzakta olan biriyle bile istediği her an haberleşme ve iletişim kurma imkanına sahip oluyor.

Küreselleşme Nedir?

Küreselleşme, tüm dünya insanlarının siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan birbirine yakınlaşması ve bir bütün olma yolunda ilerlemesidir. Günümüzde gelişen ve değişen teknolojik gelişmelerle birlikte küreselleşme de hız kazanmıştır. Küreselleşmenin insanlığa kattığı en önemli şey iletişim ve sosyalleştirmeyi kolay bir hale getirmesidir. Küreselleşen dünyada isteyen herkes dilediği an kendisinden kilometrelerce uzakta olan kişilerle haberleşme ve iletişim kurma imkanı yakalıyor.

Küreselleşmenin insanlık için en önemli sorun ise, tüketimin küreselleşmesidir. Küreselleşmenin etkisi ile birlikte insanlar da küreselleşiyor. Günümüzde sanal dünya aracılığı ile toplumlar birbirini takip ederek fikir edinme şansı buluyor. İletişim ağlarının artması ve erişimin kolaylaşması ile birlikte insanların bilgisi de artarken bu bilgilerin doğruluğunun araştırılma oranı azaldığından dolayı yozlaşma da artıyor.

Küreselleşmenin Etkileri ve Boyutları Nelerdir?

Ülkemizde ve tüm dünyada teknolojinin gelişmesi ve iletişimin kolaylaşması ile birlikte küreselleşmede büyük bir artış gözlemlenmiştir. Küreselleşme insan üzerinde tüketimin küreselleşmesine neden olmuştur. Tüketim ve sömürü ülkelerin tarih boyunca yaptığı ve günümüzde de devam eden önemli bir sorundur. Küreselleşme kendiliğinden ortaya çıkan bir oluşum değildir. Küreselleşmeyi ortaya çıkaran beş ana faktör vardır. Bunlar ise,

Haberin Devamı

Serbest ticaret: Pek çok dünya hükümeti ithalat ve ihracat bariyerlerini kaldırdı. 1980 ve 1990’ların başında serbest piyasa reformlarını uygulamaya başlayan Çin, aynı zamanda da ihracat alanındaki pek çok kısıtlamayı kaldırdı.

Dış kaynak kullanımı: Şirketler, hizmet ve mal üretimini denizaşırı ucuz ülkelere taşıyarak önemli ölçüde tasarruf etmeye başladı.

İletişim Devrimi: İki önemli devrim, uluslararası ticareti önemli ölçüde kolaylaştırdı. İlki ‘’konteynerleştirme’’ ismi verilen bir süreçtir. Bununla da standart boyutlarda konteynerlerle malların dünya çapında taşınmasının sağlanması ve masrafları, yol süresini önemli ölçüde azaltmıştır. İkinci devrim önemli ise, geniş bant devrimidir.

Liberalleşme: Soğuk savaş döneminde sınırlarını yurt dışı ilişkilerine kapatan pek çok ülke açılmaya teşvik edildi.

Haberin Devamı

Yasal Uyum: Dünya ülkeleri mülkiyet ve fikri mülkiyet kanunları birbiri ile uyumlu bir hale getirildi.

KEŞFETYENİ
Berk Atan kaza geçirmişti! Günler sonra ilk paylaşım
Berk Atan kaza geçirmişti! Günler sonra ilk paylaşım

Cadde | 04.05.2025 - 10:14

Berk Atan'ın da içinde bulunduğu araç geçtiğimiz günlerde kaza yapmıştı. Ünlü oyuncudan günler sonra ilk paylaşım geldi.

Yazarlar