Eğitim Kuru Temizleme Nasıl Yapılır? Kuru Temizleme Aşamaları Nelerdir?

Kuru Temizleme Nasıl Yapılır? Kuru Temizleme Aşamaları Nelerdir?

16.04.2021 - 03:49 | Son Güncellenme:

Herkes için temizlik çok önemlidir. Özellikle giysilerin lekesiz, temiz ve ütülü olması herkesin dikkat ettiği bir şeydir. Kuru temizleme, giysiler üzerinde oluşan çıkarılması zor olan lekelerin çıkarılması ve temizlemesi zor olan kumaşların temizlenmesine yardım etmek için özel kimyasallar kullanan ve buharlı temizleme yöntemleri kullanılarak temizlik işlemlerinin yapılmasına denir. Kuru temizleme nasıl yapılır? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Kuru Temizleme Nasıl Yapılır Kuru Temizleme Aşamaları Nelerdir

Kuru temizleme işlemi, genellikle de özel kumaşlar için bir kurtarıcı oluyor. Çıkarılması çok zor olan lekelerin buharlı makineler ve güçlü kimyasal temizlik malzemelerinin kullanılarak arındırılıyor.

Kuru Temizleme Nasıl Yapılır?

Kuru temizleme işlemi özellikle özel kumaşlar üzerinde oluşan lekelerin çıkarılması için yapılan bir temizlik işlemidir. Giysilerde ya da tekstil ürünlerinde oluşan lekeler ya da zorlu kirlerin kimyasal ilaçlar ve buharlı makineler kullanılarak yapılan işlemlerle ürünlerin temizlenmesi işlemine kuru temizleme denir.

Kuru temizlemenin kuru olarak nitelendirilmesinin nedeni ise, ürünlerin temizlenmesi işleminde kullanılan özel kimyasallardır. Kuru temizleme işleminde kullanılan kimyasalların içinde hiç su bulunmaz. Kuru temizleme ile kıyafetler ya da kumaşlar pek çok aşamadan geçerek temizlenerek ve lekelerden arındırılır. Organik çözelti olarak kullanılan malzemelerin asıl kullanım amacı ise;

Haberin Devamı

Deterjan olarak

Leke çıkartmak

Kuru temizleme ilacı olarak kullanılır.

Kuru Temizleme Aşamaları Nelerdir?

Giysililer ile birlikte tüm tekstil ürünleri de kuru temizleme salonlarında temizleniyor. Kuru temizleme işlemi için kullanılan en temel malzeme solventtir. Solvent olarak adlandırılan malzemeye organik bir çözelti ismi verilir. Solventler, çözeltiler kuru temizleme işlemleri dışında endüstride de hem yağ çözücü hem de temizlik olarak kullanılan özel bir malzemelerdir.

Solventler kimyasal malzemeler iki çeşittir. Bunlar ise, halojenli ve halojensiz malzemelerdir. Bu kimyasal ürünlerin içinde bulunan kimyasal maddeler nedeni ile zamanla tehlikeli atığa dönüşüyor. Bu nedenle yutulması, solunması ya da deriye bulaşması gibi durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Organik olarak kullanılan bu ürün şeffaf renkli ve kokusuzdur.

Kuru temizleme işlemi bazı aşamalardan oluşur. İlk aşamada temizlenecek ürünlerin kumaş özellikleri belirlenir. İkinci aşamada gelen her ürünler için numaralandırma yapılır. Sonraki aşamada ise lekeler çıkarılır.