Eğitim Laborant Nedir, Kime Denir? Laborant Ne İş Yapar?

Laborant Nedir, Kime Denir? Laborant Ne İş Yapar?

31.05.2022 - 14:23 | Son Güncellenme:

Sağlık kurumlarında görev yapan kişiler arasında laborantta vardır. Bu çalışanlar sağlık kuruluşları bünyesinde hekimin gerek duyduğu tıbbi analizleri yapmakla görevlidir. Yani laborantlar teknik eleman olarak görev yaparlar. Tabi bu kişiler yaptıkları görevlerden dolayı sağlık kuruluşunda oldukça önemli olarak bilinirler. Laborant nedir, kime denir? Laborant ne iş yapar? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Laborant Nedir, Kime Denir Laborant Ne İş Yapar

 Sağlık Meslek Yüksekokullarına bağlı olan Tıbbi Laboratuvar Teknikeri bölümü, bir ön lisans programıdır. Buradan mezun olan kişiler laborant olarak işe başlarlar. Ayrıca bazı programları bitirerek de laborant olma şansı vardır. Laborant olarak gereken yetkinliğe sahip olan kişiler bir sağlık kuruluşunda laboratuvar bölümünde çalışabilirler. 

Haberin Devamı

 Laborant Nedir, Kime Denir? 

 Laborant, sağlık kurumları bünyesinde laboratuvar bölümünde hizmet veren teknik çalışanlardır. Bu kişiler doktorların istekleri doğrultusunda bütün tetkikleri inceleyerek raporlarlar. Bundan dolayı laborant olarak bilinen kişilere laboratuvar teknisyeni demekte mümkündür. 

 Laborant Ne İş Yapar? 

 Laborant, temel olarak kendisine gelen numuneleri uygun şartlarda inceleyerek rapor sunmaktadır. Başka bir deyişle laboratuvarın etkin olarak çalışmasını sağlarlar. 

 Laborantın genel görevleri ise şöyledir;

 - Kan, doku, toksik ve bunlara benzer örnekleri analiz eder,

 - Test sonuçlarını rapor haline getirir, 

 - Laboratuvar ortamının sağlık standartlarına uygun olarak çalışmasını sağlar, 

Haberin Devamı

 - Laboratuvar ekipmanlarının bakımını yaparak doğru bir şekilde işlemlerini sağlar. 

 Laborantın mutlaka bilgili olarak işini ciddiyetle yapması gerekmektedir. Çünkü laboratuvar ortamının güvenilir olması ve raporların kesin bilgiler içermesi lazımdır.