Eğitim Laminasyon Nedir? Laminasyon Makinesi Ne İşe Yarar?

Laminasyon Nedir? Laminasyon Makinesi Ne İşe Yarar?

01.03.2021 - 01:48 | Son Güncellenme:

Laminasyon başta tıp, matbaacılık ve tekstil olmak üzere birçok farklı sektörde kullanılan bir işlemdir. 19. yüzyılın son çeyreğinden itibaren üretilmeye başlanan laminasyon makineleri çok yönlü bir kullanım hacmine sahiptir. Özel mekanizmaları sayesinde farklı malzemeleri birbirine yapıştırır. Laminasyon nedir? Laminasyon makinesi ne işe yarar ve hangi sektörlerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Laminasyon Nedir Laminasyon Makinesi Ne İşe Yarar

Her çeşit malzemenin bir arada kullanılmasını mümkün kılan laminasyon makinesi, bulaşık makinesinin de mucidi olan Joel Houghton tarafından icat edildi. Günümüzde hem sıcak hem de soğuk uygulanabilen farklı laminasyon makineleri kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Laminasyon Nedir? 

 Laminasyon kumaş, cam ve daha birçok malzemeyi birbirine yapıştırma ya da kaynaştırma işlemidir. Bu işlemde farklı yapılardaki ürünlere hem basınç hem de ısı uygulanır. 

 Laminasyon işleminin en çok uygulandığı sektörler arasında mobilya ve giyim sektörü yer alıyor. Outdoor kıyafetlerin birçoğu lamine koruyucular ile birlikte üretilir. En soğuk havalarda bile sıcak tutan bu kıyafetlerin bir diğer özelliği ise su geçirmemeleridir. Tulum, mont, kazak ve çeşitli üniformalar da laminasyon işleminden geçirilerek çok daha dayanıklı hale getiriliyor. 

 Laminasyon makinelerinin kullanıldığı diğer alanlar şu şekilde sıralanabilir: 

 Matbaacılık, tekstil, iç giyim, spor malzemeleri, dekorasyon ürünleri ve yer döşeme. 

Haberin Devamı

 Laminasyon Makinesi Ne İşe Yarar? 

 Laminasyon makineleri birçok farklı malzemenin bir arada kullanılmasını sağlar. Örneğin iki farklı kumaş bu makineler ile birbirine yapıştırılır. Halı ve masa örtüsü gibi tekstil malzemelerinin çok daha kullanışlı ve uzun ömürlü olması için de laminasyon işlemi uygulanır. Kumaşların iki kat kalın olmasıyla birlikte kullanım süresi uzar. 

 Bunun dışında hakiki ya da suni deriden imal edilen çanta ve kemer gibi aksesuarlar için özel olarak üretilmiş laminasyon makineleri mevcuttur. Bu işlemden geçirilen aksesuarlarda solma ve aşınma olmaz.