Eğitim Likidite Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır? Likidite Oranı Nasıl Yorumlanır?

Likidite Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır? Likidite Oranı Nasıl Yorumlanır?

31.05.2022 - 14:34 | Son Güncellenme:

Likidite oranı, finansal bir terimdir. Finansal ürünlerin nakde çevrilmesini sağlamaktadır. Likiditesi yüksek ürünler nakde kolay çevrilebilen ürünlerdir. Buna en kolay örnek altındır. Büyük bütçeli gayrimenkul sahibi olabilirsiniz fakat anlık nakit ihtiyaçlarınız için işe yaramayabilir. Gayrimenkul satışı kolay değildir. Altın ise anında paraya çevrilebilen kıymetli yatırım aracıdır. İşte merak edilen, Likidite oranı nedir, nasıl hesaplanır? Likidite oranı nasıl yorumlanır? Likidite hakkında merak edilen tüm detaylar.

Likidite Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır Likidite Oranı Nasıl Yorumlanır

Likidite oranı, finans ürünlerinin paraya çevrilebilme olasılığı yüksek ürünlere likidite oranı yüksek denmektedir. Likiditesi yüksek ürünler arasında ilk sırayı altın almaktadır. Hisse senetleri de likiditesi oranı yüksek enstrümanlar arasında bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Likidite Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

 Likidite oranı, finansal ürünlerin demek nakde çevrilebilirlik oranı demektir. Likiditesi yüksek ürünler en kısa sürede nakde çevrilebilen ürünlerdir. En kolay paraya dönüşen ürünler likiditesi en yüksek ürünlerdir. Bu konuda etkin örnek, en kolay nakde çevrilebilen yatırım aracı olan altındır. Ancak altın da doğru yöntemlerle değerlendirilmelidir. Asit testi yapılarak altının değeri ölçümlenmelidir.

 Likidite Oranı Nasıl hesaplanır?

 Likidite oran hesabı yapabilmenin birden fazla yolu vardır. Bunlar Cari oran ve Asit testi oranı olarak bilinen kavramlardır. Firmaların cari hesaplarında ilk sırayı yüksek likidite ürünleri almaktadır. Şirketlerin likidite oranları elinde bulundurduğu varlıklarla değil, satışlara oranla hesaplanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Likidite oran hesabına örnek; Bir işletme, aldığı ürün üzerine kâr ilave ederek satıyorsa, 1 aylık satışını da 110.000 TL kabul edelim. Bu işletmenin bir ayda 110.000 lira alacağı olacaktır. Ayda 100.000 lira da stok taşıyacağını düşünecek olursak, tüm varlıklarının toplamı 210.000L Türk Lirası olacaktır. Bu işletme 3 ay vadeli çalışıyor ise yükümlülüğü 300.000 Türk Lirası olacağından (300.000-210000=90.000) liradan dönem varlığı çıkarıldığında sermayesi eksiye düşecektir.