Eğitim Lipemik Nedir, Neden Olur? Normal Değerler Kaç Olmalıdır?

Lipemik Nedir, Neden Olur? Normal Değerler Kaç Olmalıdır?

10.10.2022 - 16:17 | Son Güncellenme:

Lipemik, plazma veya serumda anormal derecede yüksek oranda lipid konsantrasyonunun varlığını ifade etmektedir. Sağlık yönünden, normal bir durum olarak karşılanmamaktadır. Nedenlerinin araştırılarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Lipemik nedir? Lipemik neden olur? Lipemik normal değerler kaç olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Lipemik Nedir, Neden Olur Normal Değerler Kaç Olmalıdır

Lipemik, insan vücudunda metabolik bit lipit bozukluğu anlamı taşımaktadır. Ağır ve yağlı yemekler sonrasında lipemik değeri yüksek olmaktadır.

Lipemik Nedir?

Lipemik terimi daha çok laboratuvarlarda sık kullanılmaktadır. Laboratuvarlara test için gönderilen kan örneklerinde lipid değerinin yüksek olması durumunda serum örneğinin testin analiz edilmesi için uygun olup olmadığı durumlar olarak belirtilmektedir. Lipemik kan örnekleri, laboratuvarlarda çalışmak için uygun olmamaktadır.

Lipemik Neden Olur?

Diyabet, etanol kullanımı, siroz, kronik böbrek yetmezliği, steroid gibi bazı ilaçlar ve pankreatit lipemik seruma yol açmaktadır. Başka fizyolojik veya patolojik durumlar, test sonuçlarını etkilemektedir.

Lipemik Normal Değerler Kaç Olmalıdır?

Kan sayımında bulanıklıktan dolayı HGB yüksek olmaktadır. Kan iyice karıştırıldıktan sonra sayım yapılması gerekmektedir. Erkekler ve kadınlar için lipemik normal değerler değişiklik göstermektedir.