Eğitim Locarno Antlaşması Nedir? Kısaca Amacı, Önemi Ve Sonuçları

Locarno Antlaşması Nedir? Kısaca Amacı, Önemi Ve Sonuçları

03.06.2021 - 05:03 | Son Güncellenme:

Locarno Anlaşması, bilinmesi ve öğrenilmesi gereken önemli tarih konularından bir tanesini oluşturmaktadır. Locarno Antlaşması’nı sizin için detayları ile derledik.

Locarno Antlaşması Nedir Kısaca Amacı, Önemi Ve Sonuçları


Locarno Antlaşması, tarihte önemli bir yere sahip olan bir anlaşma türüdür. Bu anlaşma çok sayıda devletin katılımı ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Anlaşmanın kapsamında çeşitli maddeler bulunmaktadır. Bununla birlikte Türkiye Locarno Antlaşması’na katılmamıştır.

Locarno Anlaşması Nedir?

Locarno Antlaşması, İsviçre’nin Locarno adı verilen kentinde ve 5-16 Ekim 1925 tarihleri arasında müzakere edilmiş olan ve 1 Aralık 1925 tarihinde Londra’da imzalanmış antlaşmayı ifade etmektedir.

Locarno Antlaşmasının Amacı Nedir?
1 Aralık 1925 tarihinde imzalanan Locarno Antlaşmanın asıl amacı, devletlerin savaştan korunmasını sağlamak, dünya barışının sürdürülebilir hale gelmesine yardımcı olmak ve bunun beraberinde devletlerin aralarında bulunan anlaşmazlıkların barışçıl yöntemler ile çözülmesini sağlamaktır.

Locarno Anlaşmasının İmzalanmasının Sebebi Nedir?

Versailles Antlaşması’nın engelleyici maddeleri nedeni ile bu durumdan kurtulmak isteyen Fransa, savaşın sonrasındaki sürecinde Almanya'nın etrafında bir ittifak topluluğu kurmak istemiştir. İttifak zincirinin yanında aynı zamanda Almanya'nın sınırlarının herhangi bir koşul içerisinde değişmeyeceği konusunda da güvenceler istemiştir. O dönem içerisinde Almanya da, kötü gitmekte olan ekonomisini düzeltebilmek için ve tazminat sıkıntısı sebebinden dolayı Fransa ile birlikte iyi ilişkiler kurarak sıkıntılarından kurtulmayı hedeflemiştir. Bu sebeple Almanya, 1925 Şubat'ında, Fransa'ya bir nota göndermiştir. Bu kapsamda ise karşılıklı güvenlik paktının kurulmasını tavsiye etmiştir. Böylece, Fransa ile birlikte Almanya arasındaki ilişkilerde, bir iyi hale gelmeye başlamıştır.

Locarno Antlaşması Hangi Ülkeler Arasında İmzalanmıştır?

Locarno Antlaşması çok sayıda ülke arasında imzalanmıştır. Anlaşmayı imzalayan ülkeler; Fransa, Almanya, İngiltere, Çekoslovakya, Belçika ve İtalya devleridir.

Locarno Antlaşması’nın Sonucu Nedir?

Locarno Anlaşması’nın uluslararası politika bakımında önemli nitelikte kısa ve uzun vadeli sonuçları ortaya çıkmıştır. Savaştan sonra ilk defa Fransa ile Almanya'nın ilişkilerini normalleştirilmiştir. Almanya tekrar Avrupa'nın büyük devletlerinin arasına girmiştir ve böylece Dawes Planı’nın başlattığı iş bitirilmiştir.

Locarno Antlaşması’nın Önemi

I. Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa ülkelerinin arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini amaç edinen çabaların bir devamı olan Locarno Antlaşması ile birlikte Avrupa içerisindeki sınırların değişmezliği onaylanırken, Doğu Avrupa içerisindeki sınırların ise yeniden gözen geçirilmesine olanak tanınmıştır.