Eğitim Makrome Nasıl Yapılır? Makrome Düğüm Örgüler Nasıl Hazırlanır?

Makrome Nasıl Yapılır? Makrome Düğüm Örgüler Nasıl Hazırlanır?

17.05.2021 - 15:55 | Son Güncellenme:

İpler ile düğüm yapılarak ortaya çıkan düğümlerden motif oluşturmaya makrome denilmektedir. Makrome son yıllarda özellikle ev dekorasyonu ve organizasyon süsleme işlerinde çok tercih edilen bir uğraşı olmaktadır. Makrome el ile yapılan iplere düğüm atılarak istenilen boyutta ve desende ortaya çıkarılan el sanatı olarak kabul edilmektedir. Makrome nasıl yapılır ve makrome düğüm örgüler nasıl hazırlanır hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Makrome Nasıl Yapılır Makrome Düğüm Örgüler Nasıl Hazırlanır

Makrome yapabilmek için gerekli tekniklere hakim olmak ve başlangıç aşamasında bol bol tekrar etmek gerekmektedir. Bazı insanlar makrome sanatına doğuştan hakim olmaktadır. Gerekli teknikleri öğrenerek herkesin kendi makrome aksesuarını yapması mümkün olmaktadır.

Makrome Nasıl Yapılır?

Makrome yapmak isteyen bir kişi öncelikle tekniklere başlamadan evvel çok iyi düğüm atmalıdır. İplere düğüm atarak ilerletilen makrome işi iplerin sıkı olması ile sağlam kalabilmektedir. Makrome işine başlangıç aşamasında çift düğüm ile çalışılacak ise dört iplikle işe başlamak iplikleri ikiye katlayarak yapılacak objenin arasından geçirip iplikleri birbirini karşılayacağı şekilde düğüm atmak gerekmektedir. Her makrome işinde değişik desenler ortaya çıkmasına rağmen tüm iş aslında iyi ve gergin düğüm atmaktır.

Makrome Düğüm Örgüler Nasıl Hazırlanır?

Makrome el sanatı olarak geçmişten günümüze farklı farklı aksesuarlarda kullanılmıştır. Geçmişte makrome ile yapılmış kemer, saksılık, aydınlatmalar tercih edilirken günümüzde daha çok duvar süsü gibi eşyalar tercih edilmektedir.

Makrome düğüm örgüler hazırlanırken öncelikle hangi model ve hangi boyutta olacağı belirlenmektedir. İplikler aynı ölçülerde ikiye katlanarak kullanılacağı için uzunlukları ona göre ayarlanmaktadır. Her biri eşit şekilde hazırlanmış iplikler ikiye katlanarak düz bir objeden geçirilerek düğüm atılır. Böylelikle makrome motifinin başlangıcı yapılmış olmaktadır. Daha sonra düğümler ilerletilerek istenilen desen ortaya çıkana dek örülmeye devam edilir. İstenilen şekillerin verilebilmesi için düğüm teknikleri geliştirmek gerekmektedir.