Eğitim Manyetik Alan Formülü Nedir? Kısaca Konu Anlatımı

Manyetik Alan Formülü Nedir? Kısaca Konu Anlatımı

22.03.2022 - 16:49 | Son Güncellenme:

Fizikle ilgili olan yüzlerce farklı konu bulunmaktadır. Bu konuların bir kısmı teoride kalırken bir kısmı günlük hayatta farklı alanlarda karşımıza çıkabilmektedir. Manyetik alan, fizik konuları içerisinde yer alır. Aynı zamanda elektrik konusuna da dahildir. Manyetik alan formülü nedir? Kısaca konu anlatımı nasıldır detayları ile derledik.

Manyetik Alan Formülü Nedir Kısaca Konu Anlatımı

Manyetik alan terimi birbiri ile bağlantılı olmak üzere başlıca 3 ayrı alana aittir. Bunların başında fizik, bilimsel alan olarak gelmektedir. Elektrik ve mıknatıs yani manyetik de bu konular içindedir.

Manyetik Alan Formülü Nedir?

Elektrik yüklerinin hareket etmesi manyetik alanı oluşturmaktadır. Bu hareketlerin şiddeti ve yönü de manyetik alanı kapsar. Manyetik alanı formülü ile elektrik yüklerinin yer değiştirme sırasında oluşturduğu enerji ve akım hesaplanır. Manyetik alan formülünü detaylı olarak inceleyelim;

Formül H harfi ile ifade edilir. Bu durumda H harfi manyetik alan şiddetini belirtir. Bir diğer simge F harfi ile gösterilir. F harfi formülde mıknatısın kutbuna ifade eden kuvvet demektir. M harfi ise mıknatısın kutup şiddeti olmaktadır. Bu durumda manyetik alan formülü şu şekildedir;
H= F/M olarak ifade edilir.

Manyetik Alan Kısaca Konu Anlatımı

Manyetik alan bir fizik terimidir. Kısaca açıklaması, bir mıknatısın mıknatıssal özelliğinin geçerli olduğu yani çekim kuvvetinin var olduğu alan demektir. Manyetik alan çizgileri kuzeyden güneye doğru olacak şekildedir. Dünyanın da kendine ait bir manyetik alanı vardır. Dünya kendi manyetik alanını kendi üretir. Manyetik alanın sağladığı en önemli özelliklerden biri de pusula çalışma sistemini sağlamasıdır. Manyetik alanlar, elektrik motorlarında ve jeneratörlerde kullanılmaktadır. Manyetik alanı üreten farklı etkenler vardır. Bunlardan biri atom çekirdeğinin dönmesidir. Bir başka hareket ise bir telden akan elektrik akımıdır.