Eğitim Manyetik Kuantum Sayısı Nedir, Nasıl Bulunur?

Manyetik Kuantum Sayısı Nedir, Nasıl Bulunur?

04.06.2021 - 15:33 | Son Güncellenme:

Kuantum sayısı ya da kuantum numarası olarak bilinen sayı, bir kuantum mekanizmasının dinamiği içinde korunmakta olan niceliklerin değerlerini tanımlayabilmek amacı ile kullanılacak olan terimdir. Manyetik kuantum sayısının ne olduğunu, hangi nitelikleri bünyesinde barındırdığını ve hangi formülün kullanıldığını sizler için derledik.

Manyetik Kuantum Sayısı Nedir, Nasıl Bulunur

Baş kuantum sayısı arttıkça orbitalin büyüklüğü de artar. S orbitalleri, çekirdeğin yüzeyinden uzaklaştıkça elektron yoğunluğunun azaldığı küre şeklindeki orbitallerdir. Her bir enerji düzeyinde bir tane s orbitali bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Kuantum Sayıları Neyi İfade Etmektedir?

Modern Atom Teorisine bakıldığında, atomda yer alan elektronların durumlarını açıklayabilmek için kullanılacak olan sayılara kuantum sayıları adı verilir. Kuantum sayıları dört tane olmaktadır ve her biri birbirinde farklı semboller ile gösterilir. Kuantum sayıları içerisinde ilk üç tanesi, elektronun sahibi olduğu enerji ve açısal momentum gibi fonksiyonları belirtir.

Kuantum Sayısı Nasıl Gösterilebilir?

Elektronun enerji seviyesine ve elektronun çekirdeğinin yapına göre olan ortalama uzaklığına bağlı şekilde değişebilen kuantum sayısına baş kuantum sayısı adı verilir ve n harfi ile gösterilir. Pozitif bir tam sayı değerlerini alır. Bununla birlikte Enerji seviyeleri kabuk olarak da isimlendirilir. Enerji düzeyleri harfler aracılığı ile n=K, L, M, N… şeklinde gösterilir.

Haberin Devamı

Manyetik Kuantum Sayıları Nelerdir?

Kuantum sayıları orbitallerin ve orbitallerin içerisinde mevcut halde bulunan elektronların belirlenmesi amacı ile kullanılır.

Baş ya da birincil kuantum sayısı (n) ile gösterilir

Açısal momentum kuantum sayısı ise (ℓ) ile gösterilir. (ℓ) =Yan kuantum sayısı = İkincil kuantum sayısı

Manyetik kuantum sayısı ise (mℓ) şeklinde gösterilir.

Bohr atom modeli adı verilen model, elektronların dağılımlarını açıklayabilmek amacı ile kullanılan bir kuantum sayısını içeren modeldir. n ile gösterilen kuantum sayısı ile tanılanmış olan yörünge büyüklüğü ifade etmektedir.

 Orbital Sayısı Nasıl Bulunur?

 Orbital sayısı alt enerji düzeylerini ifade eder. Ayrıca ana enerji düzeyinden elektrik alanı ile birlikte ayrılmış olan alt enerji düzeylerini gösterir. Bu ifade “l” sembolü ile ifade edilir. Bahsedilen alt enerji düzeyleri s, p, d, f şeklindedir. Elektrikli alanda bu ayrılma işlemine Stark efekti adı verilir. Orbitallere bakıldığında orbital kuvantum sayısının formülü l = n – 1'dir ve bu formül ile bulunur.