Eğitim Maupassant Tarzı Nedir Ve Hikaye Örnekleri Nelerdir?

Maupassant Tarzı Nedir Ve Hikaye Örnekleri Nelerdir?

29.04.2021 - 03:23 | Son Güncellenme:

Edebiyatta birçok farklı hikaye türü bulunmaktadır. Bu hikaye türlerinden biri olarak da maupassant ön plana çıkıyor. Peki Maupassant tarzı nedir ve hikaye örnekleri nelerdir? İşte bu konu hakkında merak edilenler.

Maupassant Tarzı Nedir Ve Hikaye Örnekleri Nelerdir


Hikayeler ve yaşanan olaylar kapsamında türler değişkenlik gösterebilmektedir. Bu değişkenlerin içerisinde maupassant tarzı hikayeler de gelir. Eski Türk dönemlerinden günümüze kadar ulaşmış bir hikaye türü olarak da öne çıkıyor.

Maupassant Tarzı Nedir?

Genel olarak olay ağırlıklı öykülere olay öyküsü ismi verilir. Yani bir hikaye içerisinde olayların kahramanların çevresinde dönmesi olarak da ifade etmek mümkün. İşte bu tür hikayeler maupassant tarzı hikaye olarak da öne çıkar.

Türk edebiyatına bakıldığı vakit ise bu konuda çok önemli isimlerin de yer aldığını eklemek gerekir. Bu hikayeler daha çok olay ağırlıklı bir şekilde devam eder ve karakterlerin başından geçen olaylar öne çıkar. Selim ve düğüm ile beraber çözümden oluşurlar. Yani bunu diğer bir değişle giriş ve gelişme ile sonuç şekilde de anlatmak mümkün.

Maupassant Tarzı Hikaye Örnekleri Nelerdir?

Maupassant tarzı hikayeler için en güzel örneklerden biri olarak Ömer Seyfettin'in farklı hikayelerini söylemek mümkün. Direkt olarak kahramanların başından geçen olay örgüleri kapsamında ele alınmış hikayelerdir. Aynı zamanda Ahmet Hamdi Tanpınar ve Ahmet Mithat Efendi gibi pek çok yazar üzerinden ele almak mümkün.

Kişi ve zaman öğesine bağlı olarak olaylar zinciri, hikayeler üzerinden devam eder. Böylece maupassant tarzı hikaye ortaya çıkmış olur. Aynı zamanda bu tarz hikayeler çok daha heyecanlı ve hızlı şekilde akar. Yani diğer bir ifade ile karakterin başından geçen heyecanlı ve macera dolu hikaye şeklinde de anlatmak mümkün. Ömer Seyfettin'in bütün farklı hikayeleri bu konuda örnek verilebilir ve okunabilir.