Eğitim Maymun Türleri Nelerdir? Küçük & Büyük Maymun Çeşitleri Ve Özellikleri

Maymun Türleri Nelerdir? Küçük & Büyük Maymun Çeşitleri Ve Özellikleri

21.07.2020 - 17:46 | Son Güncellenme:

İnsansı adıyla da bilinen maymunlar memeli hayvanlar grubunda yer alır. Bununla birlikte içinde insan ve lemurların da yer aldığı primatlar sınıfına dahildir. Antarktika dışında tüm kıtalarda farklı maymun türleri yaşıyor. En önemli özellikleri her ortama çabuk uyum sağlamalarıdır. Taklit yetenekleri de çok gelişmiştir. Sizin için küçük ve büyük maymun çeşitlerini derledik. 

Maymun Türleri Nelerdir Küçük & Büyük Maymun Çeşitleri Ve Özellikleri

Maymunlar memeliler sınıfındaki en sosyal hayvanlardır. Hızlı ve atik olmalarıyla bilinen bu canlıların yüzde doksanından fazlası ormanda yaşar. Dünyada goril ve babun olmak başta olmak üzere onlarca farklı maymun türü bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

 Maymun Türleri Nelerdir? 

 1- Goril: En güçlü ve aynı zamanda en iri maymun türüdür. Bazılarının ağırlığı 250 - 300 kiloya kadar çıkabilir. Bu güçlü yapılarına rağmen sakin bir tabiata sahiptirler. Çekilen birçok belgeselde sadece leoparlara karşı saldırganca tutum sergiledikleri gözlemlenmiştir. Goril ağır olmasına karşın ağaçlara en rahat tırmanan memelilerden biri kabul ediliyor. Sadece Afrika kıtasında yaşayan gorillerin tamamı otçuldur. 

 2- Babun: Habeş maymunu adıyla da bilinen babunlar en iri maymun türlerinden bir diğeridir. Köpeklere benzeyen burunları ile bazı kaynaklarda 'köpeksi maymun' adını almıştır. Özellikle aile bağları çok gelişmiş olan dişi babunlar yavrularını hiçbir zaman bırakmazlar. Sürü halinde yaşayan bu canlılar etçildir. 

Haberin Devamı

 3- Tamarin maymunu: Sıra dışı bir görünüme sahip olan Tamarin en nadir bulunan maymun türüdür. Nesli tükenmekte olan hayvanlardan biri olduğu için birçok kurum tarafından koruma altına alınmıştır. Aslan yelesini andıran kıvrımları ve altın renginde olduğu için Altın Aslan Maymunu adıyla da bilinir. 

 Küçük & Büyük Maymun Çeşitleri ve Özellikleri 

 1- Mandril Maymunu: Köpeksi maymunlardan biri olan Mandril'in en ayırt edici özelliği kırmızı renkli burnudur. Hem erkek hem de dişilerinin yüzlerinde beyaz sakallar bulunur. Sadece yağmur ormanlarında yaşayan mandril maymunları barışçıl ve sakin bir tabiata sahiptir. 

 2- Cüce İpek Maymunu: Dünya üzerindeki en küçük maymun türüdür. En fazla 15- 16 santim olur. Pigme türünde olan cüce ipek maymunu genellikle Güney Amerika'nın ormanlarında yaşar. Parmak maymun adıyla da bilinen bu canlılar genelde böcek ve diğer haşereleri yiyerek beslenir. 

 3- Kapüçin maymunu: En hareketli ve enerjik maymun türlerinin başında geliyor. Aynı zamanda zeka seviyeleri oldukça yüksektir. Gövdelerinin bir kısmı sarı olan bu maymunların geri kalan kısmı siyah ya da kahverengidir. Kapuçin maymunlarının üzerinde birçok test yapılmış, öğrenme ve taklit yeteneklerinin çok fazla geliştiği gözlemlenmiştir. Diğer maymun türlerinin çoğu gibi Afrika'da yaşarlar.