Eğitim MEB’den mesleki eğitim için 23 milyon lira proje desteği

MEB’den mesleki eğitim için 23 milyon lira proje desteği

26.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından mesleki eğitimde üretim kapasitesini fikri mülkiyete yönlendirmek için 21 ilde kurulan, 42 Ar-Ge merkezine verilen destek miktarı 23 milyon 170 bin TL’ye ulaştı.

MEB’den mesleki eğitim için 23 milyon lira proje desteği

 

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ar-Ge merkezlerinin mesleki eğitimde fikri mülkiyet kültürünün yaygınlaşması için attıkları çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Bu merkezlerde patent, faydalı model, tasarım, marka üretim ve tesciline odaklandıklarına işaret eden Özer, başlangıç desteği olarak, geçen yıl 10 milyon TL destek sağladıkları merkezlerin geliştirdiği projeleri yılda iki kez değerlendireceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Özer, “Bu kapsamda Ar-Ge merkezlerimizin 2021’in birinci dönem projeleri değerlendirildi ve 41 proje desteklenmek üzere kabul edildi. Projeler için ilgili Ar-Ge merkezlerimize 13 milyon 170 bin liralık destek sağlandı. Böylece 42 Ar-Ge merkezimize şu ana kadar 23 milyon 170 bin lira destek sağlamış olduk” dedi.

Ar-Ge merkezlerinin fikri mülkiyete odaklandığını vurgulayan Özer, şunları söyledi: “2019-2020 eğitim-öğretim yılında mesleki eğitimde ana temayı fikri mülkiyet olarak belirlemiş ve bu kapsamda 100 tescil hedefi koymuştuk. Kovid-19 salgını kapsamında mesleki eğitimde tasarım ve üretim kapasitesinin artması bu hedefe kısa sürede ulaşmamızı sağladı. Toplam 188 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili alarak hedefimizi yaklaşık yüzde 80 aşmış olduk. Ar-Ge merkezlerimize sağladığımız desteklerle 2021 yılı için hedefimiz 250 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili. Süreci takip ederek ve gerekli destekleri sağlayarak bu hedefimize de ulaşacağımıza inanıyorum.”

Haberin Devamı

Her alandan proje var

Bakanlık tarafından desteklenen projelerde, tarımdan mekatroniğe kadar çok kapsamlı araştırmaların yer aldığına işaret eden Özer, desteklenen projeler hakkında şu bilgileri verdi:

“Otonom damlama sulama sistemi, afet iletişimi, metal enjeksiyon 3-boyutlu yazıcı, tarım amaçlı İHA, artırılmış sanal gerçeklik eğitim platformu, elektronik tarım istasyonu, yatay honlama tezgâhı, deney setleri, dürbünlü av tüfeği, elektro-pnömatik triplivalf ve indikatör, antiviral ve antibakteriyel kumaş üretimi, kompozit-karbon alaşımlı tekne yapımı ve endüstriyel dezenfeksiyon ve temizlik robotu.”

Ar-Ge merkezlerinin ikinci proje başvuruları Mayıs 2021’in sonuna kadar yapılabilecek.