Eğitim Melamet Hırkası Ne Demek? Melamet Hırkası Giymek Hangi Anlamda Kullanılır?

Melamet Hırkası Ne Demek? Melamet Hırkası Giymek Hangi Anlamda Kullanılır?

24.05.2021 - 01:59 | Son Güncellenme:

Tasavvuf ve aşk konularında hiçlik ve yokluk konuları işlenmektedir. Bu konular işlenirken de bazı unsurlara ve duygulara atıflarda bulunulmaktadır. Bu atıflardan bir tanesi de melamet hırkasıdır. Peki, melamet hırkası ne demektir? Gerçekten böyle bir derviş hırkası mı bulunmaktadır. Yoksa sembolik bir şey midir? İşte türkülere ve ilahilere konu olan melamet hırkası hakkında merak edilenler.

Melamet Hırkası Ne Demek Melamet Hırkası Giymek Hangi Anlamda Kullanılır

Melamilik olarak bilinen ve "Ben bir hiçim, her şeyin kaynağı Allah (c.c.)" sözünü anlamında içeren ifadedir. Bu kapsamda da nefsini alt eden kişilere Melami adı verilmektedir. 

Haberin Devamı

 Melamet Hırkası Ne Demek?

 Melamet hırkası gizlilik içeren bir durum için ortaya koyulmaktadır. Yani ibadetin, inancın ve kabahatin hepsinin gizli olması gerekliliğini ortaya koymak için bir anlayıştır. Yani yasak emirleri bile yapar gibi görünse de Allah yolunda sürülen bir hayatın gösterişli bir şekilde yapılmaması anlamı çıkmaktadır.

 Melamet Hırkası Giymek Hangi Anlamda Kullanılır?

 Melamet hırkası somut bir hırka değil bir semboldür. Dünya nimetlerinde vazgeçmek, kendini yüksek mevkilerde görmemek ve olgunlaşmak anlamındadır. Dini istismar eden şeyhlere karşı kullanılmıştır.