10.06.2021 - 13:56 | Son Güncellenme:
Meltblown kumaş üzerinde çok ince lifler bulunmaktadır. Birim alanda bulunan lif sayısı kumaşın spesifik yüzey alanının artmasına sebep olmaktadır. Meltblown kumaşlar koruma, iyi bir filtreleme, yağ emilimi, ısı yalıtımı gibi özelliklere sahiptir.
Meltblown Kumaş Nedir?
Melblown kumaşlar özellikleri nedeni ile hava ve sıvı filtre malzemesi olarak, absorbsiyon malzemesi, izolasyon malzemesi, maske malzemesi, yağ emici malzeme ve ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılabilmektedir.
Meltblown kumaşların üretiminde yüksek hızlı havanın bükümlü ipliklerden daha ince bir yapıda olan tektrüze elyafların zayıflatılması işlemi ile meydana gelen polimer yapıda olan kumaşlardır. İnce elyaf kumaşlar filtreleme başta olmak üzere pek çok alanda kullanılabilmektedir. Yüzey alanları ise oldukça yüksektir.
Polipropülen malzemeden üretilen meltblown kumaşların yanında polibutilen tereftalat ya da termoplastik poliüretan da kullanılabilmektedir. Kimyasallarda ve yüksek sıcaklıkta kullanılacak olan meltblown malzemelerin üretimi PBT malzemelerden yapılmaktadır. İçerisinde polyester bulunan TPU ise gerilme uygulamaları için iyi sıkıştırma özellikleri ve elastikiyet ile yüksek esneklik sağlamaktadır.
Nasıl Anlaşılır ve Özellikleri Nelerdir?
Meltblown kumaşların spunbond kumaşlardan ayırt edilmesi amacı ile yırtarak bakılabilmektedir. Maske makas ya da keskin bir alet ile kesilir ve ortasında bulunan kumaş yırtılmalıdır. Eğer bu kumaş kağıt gibi kolay bir şekilde yırtılıyorsa o zaman meltblown kumaş olduğu söylenir. Eğer bu kumaşı yırtarken zorluk yaşarsanız o zaman spunbond kumaş olduğu anlamına gelmektedir.
Meltblown kumaşlar gözenekli bir yappıya sahiptir. Sıvı ya da gazları filtreleme özellikleri vardır. Bu nedenle su arıtma cihazları, maske, filtre gibi alanlarda kullanılabilmektedir.