Eğitim Merkezi Pay Ölçer Nedir, Nasıl Çalışır? Merkezi Pay Ölçer Nasıl Hesaplanır?

Merkezi Pay Ölçer Nedir, Nasıl Çalışır? Merkezi Pay Ölçer Nasıl Hesaplanır?

12.09.2022 - 01:39 | Son Güncellenme:

Merkezi pay ölçer terimini son dönemlerde sıkça duyuyoruz. Pek çok kişi bu terimin ne anlama geldiğini ve ne işe yaradığını sıkça araştırıyor. Bu terim ise, daha çok kış aylarında popüler oluyor. Bunun nedeni ise, ısıya dayalı bir sistem olmasıdır. Merkezi pay ölçer nedir, nasıl çalışır sizler için derledik.

Merkezi Pay Ölçer Nedir, Nasıl Çalışır Merkezi Pay Ölçer Nasıl Hesaplanır

Merkezi sistemle ısınan apartman, bina ya da sitelerde merkezi pay ölçer terimi de ön plana çıkarır. 

Haberin Devamı

 Merkezi Pay Ölçer Nedir?

 Merkezi ısı pay ölçer, ısı sayacı, pay ölçer şeklinde de tanımlanır. Merkezi sistemlerde ise, kaskad yer tipi duvar tipi, ısı kaynağı doğalgaz kazanı, merkezi kazan, kömür kazanı, kömür kazanı, fuel-oil kazanı olabilir. Merkezi binalara tanım olarak da merkezi doğal kazanlı bina, kalorifer kazanlı site, merkezi kaskadlı apartman gibi bazı çeşitli tanımlamalar da yapılabilir.

 Merkezi Pay Ölçer Nasıl Çalışır?

 Merkezi pay ölçerlerin asıl kullanım alanı merkezi ısıtma sistemlerinden bağımsız kısımdaki radyatörlerin tüketimini de hesaplar. Her bir bağımsız bölümün ısı gider faturasını da ayrı ayrı hesaplayarak tüketicilere sunar. Yeni tip merkezi sistem yer alan binalarda mobil sistem bulunduğundan kalorimetre de kullanılır. Bu şekilde de bir dairenin bireysel ısı enerjisi tüketiminin kolay bir şekilde hesaplanmasını sağlar.

Haberin Devamı

 Merkezi Pay Ölçer Nasıl Hesaplanır?

 Merkezi sistem sayesinde ısınan binalar için eskiden yakıt bedelleri metrekareye göre hesaplanıyordu. Yeni sistem ile birlikte her radyatöre de bir pay ölçer takılarak, tüketilen enerji miktarı kadar ödenecek yakıt bedelinin de ortaya çıkması gerekir. Bu sistemin çalışabilmesi için binada yer alan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları eklenir.