Eğitim Mesnevinin Bölümleri Nelerdir? İsimleri Ve Özellikleri

Mesnevinin Bölümleri Nelerdir? İsimleri Ve Özellikleri

13.05.2021 - 04:22 | Son Güncellenme:

Mesnevi kelimesinin sözlük anlamı ikişer ikişerdir. Mesnevilerde her beyit kendi içinde uyaklı olduğu için bu isim verilmiştir. Divan edebiyatındaki diğer nazım şekilleri gibi aruz ölçüsüyle kaleme alınan mesnevilerde vahdet-i vücut, Allah aşkı, fenafillah ve bekabillah gibi tasavvufi konular işlenir. Mesnevi bölümlerinin isimleri ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mesnevinin Bölümleri Nelerdir İsimleri Ve Özellikleri


Dünya genelinde en çok okunan mesneviler ve yazarları şu şekilde sıralanabilir:
1- Mevlana Celaleddin Rumi - Mesnev-i Şerif 2- Feridüddin Attar- Esrarname
3- Hamdullah Hamdi - Leyla ve Mecnun 4- Priştineli Mesihi - Şehr - Aşub

Mesnevinin Bölümleri Nelerdir? İsimleri ve Özellikleri

Her mesnevi yazarın besmelesi ve dibace adıyla bilinen önsözü ile başlar. Tevhid bölümünde, Allah'ın birliğine ve tekliği övülür. Onun Esmaül Hüsnada yer alan en güzel isimleri beyitlerle aktarılır. Münacaat bölümü ise mesnevilerin Allah'a yakarış ve dua kısmıdır.

Yazar Münacaat kısmında ülkesi ve tüm Müslüman alemi için dua eder. Mesnevi türünde kaleme alınan eserlerin beşinci bölümünde Hz. Muhammed'in miraç mucizesi anlatılır. Hz. Muhammed'in göğe yükselişinin ve Allah'ın huzuruna çıkışının detaylı bir şekilde anlatıldığı bu kısımdan sonra Medh-i Çihâr-Yâr-ı Güzîn bölümü gelir. Bu bölümde sırasıyla Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali'nin faziletleri aktarılır.

Mesnevilerin 7. bölümü, 12. yüzyıldan bu yana sebeb-i telif olarak adlandırılmıştır. Yazar, genellikle tek sayfadan oluşan bu bölümde eseri hangi maksatla kaleme aldığını okurla paylaşır.

Mesnevilerde hikayenin giriş kısmına Agaz-ı Dastan, sonuç bölümüne ise Hatime adı verilir.

Mesnevi Türleri Nelerdir?

11. yüzyıldan beri kaleme alınan mesnevi türündeki eserlerin büyük çoğunluğunu tasavvufi mesneviler oluşturur. Bu kitaplarda seyr-ü süluk ve Ene-l Hak gibi tasavvufun temel kavramları ele alınır. Bunun dışında Osmanlı Devletinin kesin zaferiyle sonuçlanan savaşların ve kahramanlıkların anlatıldığı birçok mesnevi de kaleme alınmıştır.

Diğer mesnevi türleri ise şu şekilde sıralanabilir:

1- Didaktik bir üslupla kaleme alınmış hikemi mesneviler
2- Leyle ve Mecnun, Hüsrev ve Şirin gibi ilahi aşk temalı mesneviler
3- Bir şehrin güzelliklerini ve genel özelliklerini anlatan mesneviler