26.03.2021 - 15:54 | Son Güncellenme:
Etik, Yunan kökenli bir kavramdır ve “Ethos” sözcüğünden dilimize geçmiştir. “Töre” ya da “Alışkanlık” anlamına gelen etik sözcüğü, insanların tutum ve söylemlerini iyi ya da kötü olarak değerlendiren bir kavramdır. Etik Kavramının ilk unsurlarından birisi ise Meta etiktir.
Meta Etik Nedir?
Etik ilkelerinin temelini, yani kaynağını araştıran etik türüdür. Meta etik, etik ilkelerinin yaşanılan toplumdan mı? Yoksa kişinin kendi benliğinden mi kaynaklandığını sorgulayan bir kavramdır. Bu soruların yanıtlanması anında manevi duygular, mantık, evrensel doğrular gibi terimler üzerinde durulur ve bu minvalde bir cevap bulunur.
Etik kavramı herkesin kendi kişisel cevaplarla ulaştığı bir terimken, meta etikte bu durum tam tersidir. Meta etik kişisel cevapların en doğruya ulaşabilecek şekilde cevaplanmasını temel almaktadır. Meta etikte amaç, soyut olaylardan çıkarılması gereken anlamların güvenilir ve doğru bir şekilde bizi sonuca ulaştırması gerektiğidir. Meta etik, kişilerin doğru olarak bildiği ya da kabul ettiği etik kavramlarının, bir nevi sağlaması olarak ta görülebilir.
Meta Etik Teorileri ve Örnekleri Nelerdir?
Meta etik teorilerine ahlaki realizm, nonkognitivistler, yanılgı teorisi ve ahlaki anti-realizm örnekleri verilebilir
Yanılgı teorisi, meta etik kavramının ahlak dilinin akılcı ve nesnel olarak kontrol edilebileceğini savunur.
Nonkognitivistler, meta etik kavramında ahlaki ifadelerin, saçma ve yalnızca duyguya dayalı olduklarından, nesnel olma özelliğinden çok uzakta olduğunu savunur.
Anti realizm teorisi ise, diğerlerinden farklı olarak meta etik kaynağının ne olduğunun bir önemi olmadığını savunur.