Eğitim Meyveler Nelerdir? İsimleri Ve Özellikleri İle Meyve Çeşitleri

Meyveler Nelerdir? İsimleri Ve Özellikleri İle Meyve Çeşitleri

31.03.2021 - 16:08 | Son Güncellenme:

Birçok meyve türü vardır. Hem ülkemizde yetişen hem de dünya genelinde yetişen pek çok meyve türü vardır. Meyveler hem besleyici hem de bir o kadar da lezzetlidir. Ülkemizde ise pek çok meyve türü yetişmektedir. Meyveler denilince akla pek çok görsel gelmektedir. Meyvelerin isimlerini merak edenler ise çeşitli platformları kullanarak araştırma sürecine girmektedirler. Peki meyveler nelerdir? İsimleri ve özellikleri ile meyve çeşitleri nelerdir? İşte meyveler ile ilgili tüm detaylar.

Meyveler Nelerdir İsimleri Ve Özellikleri İle Meyve Çeşitleri

Meyveler tohum taşıyan yapılara ve tohumlardan elde edilen besinlere denilmektedir. Meyvelerin sayısı dünya genelinde oldukça fazladır. Çünkü meyveler kapalı tohumların yaymış oldukları bir besindir. Meyveler mevsimden mevsime göre de değişkenlik göstermektedir.

Meyveler Nelerdir?

Meyvelerin sayıları oldukça fazladır. Her biri farklı renkte ve her biri farklı tada sahiptir. Meyveler şu şekildedir;
- Elma
- Armut
- Kivi
- Muz
- Ayva
- Çilek
- Portakal
- Mandalina
- Üzüm
- Erik
- İncir
- Alıç
- Hurma
- Karpuz
- Kavun
- Kayısı

İsimleri ve Özellikleri İle Meyve Çeşitleri

1) Çilek
Gülgiller ailesine mensup olan bir meyve çeşididir. Çilek bir yaz mevsimi meyvesi olarak bilinmektedir. Olgunlaştığı zaman kırmızı bir renge sahip olur. Yoğun miktarda c vitamini barındıran meyvelerden bir tanesidir. Dünya genelinde ise çilek meyvesinin 20'den fazla türü yer almaktadır.

2) Armut
Gülgiller familyasından olan bir meyvedir. Armut kapalı tohumlu meyvelerden bir tanesidir. Ağaçta yetişen bir meyvedir. Armut aşılama ya da çelikleme yöntemi ile birlikte üretilmektedir. Yaklaşık olarak boyları 13 metreye kadar ulaşabilen ağaçlarda yetişmektedir. Dünya genelinde armut meyvesinin 30'dan fazla türü olduğu bilinmektedir.

3) Elma
Ülkemizde en fazla yetişen meyve türlerinden bir tanesidir. Elma da gülgiller ailesine mensuptur. 1000'den fazla olarak elma çeşidinin olduğu bilinmektedir. Ekolojik olarak malta eriği ve armut ile akraba olduğu bilinmektedir. Küçük ağaçlarda yetişen elma meyvesi sonbaharda daha fazla olgunlaşmaktadır. Besin değeri yüksek olan bir meyve çeşididir.

4) Kivi
Odunsu bir meyve olan kivi kültivar grubuna ait olan bir meyve türüdür. Kivi meyve ticaretinde en değerli meyvelerden bir tanesi olarak bilinmektedir. İlk olarak Çin'de yetişmiş bir bitkidir. Çin'de yetiştiğinden dolayı üretimi de en fazla bu ülkede yapılmaktadır. Çok yıllık bitkilerden oluşan Kivi bol miktarda C vitaminine sahip olan bir meyvedir.

5) Ayva
Gülgiller ailesine ait olan bir diğer meyve türü de ayvadır. Ayva insan sağlığına en faydalı olan meyvelerden bir tanesidir. Kahverengi ve kırmızı gövdeli olan ağaçlarda üretilmektedir. Hemen hemen her bitki örtüsüne ayak uyduran ayva pek çok yerde yetişmektedir. Dünya'da en fazla Ayva üretiminin olduğu yer ise Türkiye'dir. Yıllık olarak Ayva Türkiye'de 100 bin tonu aşkın üretilmektedir.

6) Portakal
Bir kış meyvesi olarak bilinmektedir. Portakal soğuk iklim şartlarına uygun olan bir meyvedir. B ve C vitamini açısından en zengin olan meyvelerden bir tanesidir. Ülkemizde Akdeniz bölgesi başta olmak üzere pek çok bölgede Portakal yetiştirilmektedir. Portakal ilaç sanayinde de önemli bir konumda yer almaktadır. İki çenekli olan meyvelerden bir tanesidir. Parfüm üretiminde de kullanılır.