Eğitim Mezopotamya Uygarlıkları Nelerdir? İsimleri Ve Özellikleri İle Mezopotamya'da Kurulan Uygarlıklar

Mezopotamya Uygarlıkları Nelerdir? İsimleri Ve Özellikleri İle Mezopotamya'da Kurulan Uygarlıklar

31.03.2021 - 16:29 | Son Güncellenme:

Mezopotamya medeniyetin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Mezopotamya uygarlıkları en çok araştırılan uygarlıklardan bir tanesidir. Mezopotamya uygarlıklarının yaşayış biçimleri ve yaşam tarzları da merak edilmektedir. Mezopotamya uygarlıklarının isimleri son günlerde internet üzerinden en çok araştırılanlardan bir tanesi haline gelmiştir. Peki Mezopotamya uygarlıkları nelerdir? Mezopotamya uygarlıklarının isimleri ve özellikleri nelerdir? Mezopotamya'da hangi uygarlıklar kurulmuştur? İşte Mezopotamya coğrafyası ve burada kurulan uygarlıklarının tüm isimleri.

Mezopotamya Uygarlıkları Nelerdir İsimleri Ve Özellikleri İle Mezopotamyada Kurulan Uygarlıklar

Mezopotamya günümüzde pek çok uygarlığı bir arada tutan bir coğrafyadır. İnsanlığın başlangıcı ve medeniyetin ilk olarak burada doğduğu kabul edilmektedir. Mezopotamya uygarlıkları tarihteki en önemli uyarlıklardan oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Mezopotamya Uygarlıkları Nelerdir?

1) Hititler

Mezopotamya uygarlıkları denilince akla ilk gelen uygarlıklardan olan Hititler Anadolu'da Kafkasya'dan gelmişlerdir. Hititler Anadolu'da Kızılırmak çevresinde kurulan bir Mezopotamya uygarlığıdır. Hattuşah şehrini başkent seçmişlerdir. Suriye topraklarında imzalamış oldukları Kadeş antlaşması ile bilinmektedirler. Kadeş antlaşması tarihte ilk imzalanan antlaşma olarak bilinmektedir. Hititler sanatla ilgilenmiş olan bir topluluktur. Kayaları oyarak pek çok sanatsal eserler ortaya koyan Hititler daha sonra başka bir uygarlık olan Asurlular tarafından yıkılmıştır.

2) Lidyalılar

Parayı bulan bir uygarlık olarak bilinmektedir. Lidyalılar ilk olarak Mezopotamya'da doğmuş ve daha sonra Anadolu'ya gelmişlerdir. Lidyalılar en önemli Mezopotamya uygarlıklarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Efes'ten Mezopotamya'ya kadar pek çok yere hükmeden Lidyalılar büyük bir uygarlık olarak da bilinmektedir. Lidyalılar'ı yine başka bir Mezopotamya uygarlıkları olan Persler yıkmıştır.

Haberin Devamı

İsimleri ve Özellikleri ile Mezopotamya'da Kurulan Uygarlıklar

1) Persler

Mezopotamya ile özdeşleşmiş ve Mezopotamya'da kurulmuş olan bir uygarlıktır. Anadolu'da da bir dönem hükmetmişlerdir. Persler aynı zamanda Mezopotamya'da Pers imparatorluğu da kurmuşlardır. Persler İran'da da hüküm sürmüş olan bir Mezopotamya uygarlığıdır. Zerdüşt bir halk olarak bilinen Persler Mezopotamya'da kendi kültürünü oluşturulmuş olan uygarlıktır.

2) Sümerler

 Tarihteki ilk olarak çivi yazısını bulan bir topluluktur. Mezopotamya uygarlığı olan Sümerler bilime de büyük katkısı olmuşlardır. Astronomi alanında gelişmiş olan bir topluluktur. Burçları ilk olarak Sümerler icat etmiştir. Edebiyat için katkıları olan Sümerler Gılgamış Destanı ve Yaratılış Destanı gibi pek çok destanı yazmışlardır. Tarihte ilk olarak hukuk kurallarını da oluşturmuş olan bir Mezopotamya uygarlığıdır.

3) Akadlar

 Sami kökenli bir halk olan Akadlar Mezopotamya'da kurulmuş olan bir halktır. Daha sonra ise Arap Yarımadası'na kadar yayılmışlardır. Tarihte ki ilk büyük imparatorluğu kurmuş olan bir topluluktur. Zafer anıtını da yapmış olan bir topluluktur. Uygarlıklar arasında en ünlü Mezopotamya uygarlığı olan Akadlar tarihteki ilk düzenli orduyu da kurmuşlardır. Mezopotamya'da Sargon adlı şehri başket yapmışlardır.

Haberin Devamı

4) Asurlular

 Mezopotamya uygarlıklarından olan Asurlular Güney Doğu'da kurulmuştur. Yukarı Mezopotamya olarak da bilinen Güney Doğu'da kurulmuşlardır. Toroslar ve daha sonra Kapadokya'ya kadar ilerlemişlerdir. Asurlular ticari konularını da kurmuşlardır. Asurlular Anadolu'ya çivi yazısını da getirmiş olan ilk Mezopotamya uygarlığıdır.

5) Babiller

 Babil'de ortaya çıkan bir Mezopotamya uygarlığıdır. Babiller Mezopotamya'nın en güçlü uygarlıklarından bir tanesi olarak bilinmektedir. Tarihte bilinen Hammurabi kurallarını da ilk kez Babiller oluşturmuştur. Anayasa olarak da ilk anayasayı oluşturmuşlardır. Babiller ünlü Babil Asma Bahçeleri ve Babil kulesini de oluşturmuş olan bir uygarlıktır.