Eğitim Mezozom Nedir, Ne İşe Yarar? Mezozom Kimlerde, Hangi Canlılarda Bulunur?

Mezozom Nedir, Ne İşe Yarar? Mezozom Kimlerde, Hangi Canlılarda Bulunur?

26.03.2021 - 16:11 | Son Güncellenme:

Mezozom terimi, biyolojide geçen terimlerden bir tanesidir. Bu sebeple biyoloji ile uğraşan kişilerin bu terim ile alakalı bilgisinin olması gerekmektedir. Mezozom internet üzerinden araştırılan terimlerden bir tanesidir. Mezozom nedir, ne işe yarar? Mezozom kimlerde, hangi canlılarda bulunur? İşte, tüm detaylar.

Mezozom Nedir, Ne İşe Yarar Mezozom Kimlerde, Hangi Canlılarda Bulunur

 Mezozom, biyolojik bir terim olması ile bilinmektedir. Bu yapı bakterilerin yapısında bulunmaktadır. Mezozom yapısı mitokondriye benzerliği ile de dikkat çekmektedir. Mezozom yapısı solunum yapan bakteriler ile bunun yanında fakültatif bakterilerde bulunan bir yapıdır.

Haberin Devamı

 Mezozom Nedir, Ne İşe Yarar?

 Mezozom yapısı, oksijenli solunum yapan bakterilerin yapısında bulunmaktadır. Mezozom hücre zarının katlanması ile meydana gelmektedir. ETS yani elektro taşıma enzimleri mezozom yapısında yer alır. 

 Oksijenli solunum yapmayan, oksijensiz solunum yapan bakterilerin yapısında mezozom yapısı bulunmamaktadır. Sitoplazmik zar, bazı bölgelerde sitoplazmanın iç kısmına doğru uzantılar meydana getirmektedir. Bu uzantılar ise mezozom olarak adlandırılır. 

 Mezozom Kimlerde, Hangi Canlılarda bulunur?

 Mezozomlar iki çeşittir;

Septal (merkezi) mezozomlar

Lateral (periferik) mezozomlar

Septal mezozomlar, nükleik asit ile ilişkisi bulunur. Bakterilerin bölünme işlemi bu kısımdan başlamaktdır. Lateral mezozomlar da bir takım enzimlerin salgılanması işleminde görev almaktadır.

Haberin Devamı

 Solunum yapan bakteriler ile fakültatif bakterilerin yapısında mezozom bulunmaktadır. Bakteriler solunum şekillerine göre 3 çeşittir. Bunlar;

Oksijenli solunum yapan bakteriler

Oksijensiz solunum yapan bakteriler

Hem oksijenli hem oksijensiz solunum yapan bakteriler

Oksijenli solunum yapan bakteriler aerob bakteri olarak da isimlendirilir. Oksijensiz solunum yapan bakteriler anaerob bakteri ismini alır. Hem oksijenli hem oksijensiz solunum yapan bakteriler ise fakültatif bakteriler olarak isimlendirilmektedir.

 Bir takım prokaryot hücrelerde nükleotide yakın bir yerde DNA'ların bağlanacağı hücre girintilerine de mezozom ismi verilmektedir. Özellikle oksijenli solunum yapan bakterilerde hücre zarlarının özel bir şekilde hücrenin iç kısmına doğru kıvrılması ile mezozom yapısı oluşur.