Eğitim Mıknatıs Altını Ve Bakırı Çeker Mi? Hangi Metalleri Çeker?

Mıknatıs Altını Ve Bakırı Çeker Mi? Hangi Metalleri Çeker?

13.05.2021 - 04:34 | Son Güncellenme:

Mıknatıs, iki kutba sahip olan ve bazı elementlere karşı çekim gücü oluşturan değerli bir üründür. Nikel, kobalt ve metalleri çektiği bilinen mıknatıslar, bazı maddelere karşı da çekim gücü oluşturabilmektedir. Mıknatısların çekmiş olduğu maddelere ferromanyetik maddeler de denmektedir. Peki, Mıknatıs altını ve bakırı çeker mi? Hangi metalleri çeker? İşte detaylar.

Mıknatıs Altını Ve Bakırı Çeker Mi Hangi Metalleri Çeker


Mıknatıslar birçok alanda kullanılan değerli maddelerdir. Pusula yapımında, hoparlör imalatında, asansör ray yapımında, kireç taşı temizleme işlemlerinde, kapı zillerinde bu maddelerden yararlanılmaktadır. Kullanım alanlarına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Yapay ve doğal mıknatıslar olarak temel iki ana başlık altında incelenmektedir.

Mıknatıs Altını ve Bakırı Çeker mi?

Mıknatıslar nikel, kobalt, demir gibi elementleri çekme özelliği gösterirken, bakır, alüminyum, altın ve gümüş gibi maddelerde çok da etkili değildir. Bunun yanı sıra altın olarak söylenen maddelerin mıknatıs tarafından çekiliyor olması, sahteciliğin habercisi olarak söylenmektedir.

Mıknatıs Hangi Metalleri Çeker?

Mıknatıslar, ferromanyetik özellik gösteren maddeleri çekerler. Demir, kobalt, nikel, çinko, alniko, pirotin, manyetit gibi maddeler ve bu maddelerin alaşımları ferromanyetik özellik gösterirler.