Eğitim Mod Medyan Nedir? Mod Medyan Nasıl Hesaplanır?

Mod Medyan Nedir? Mod Medyan Nasıl Hesaplanır?

08.12.2021 - 16:57 | Son Güncellenme:

Matematikte birçok farklı terimle karşı karşıya kalınmaktadır. Mod medyan hesaplamaları da matematikte bilinmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Mod medyan nedir? Mod medyan nasıl hesaplanır? Mod medyanın ne olduğunu öğrenmek ve ne şekilde hesaplandığını ve merak edilenleri tüm detayları ile sizler için derledik.

Mod Medyan Nedir Mod Medyan Nasıl Hesaplanır

Mod medyan hesabı matematikte ve istatistikte en fazla karşılaşılan konulardan birisi olarak bilinmektedir. Mod medyan hesabında bir veri dizisinin bulunması gerekmektedir.

Mod Medyan Nedir?

İstatistik terimleri arasında yer alan mod medyan matematikte de oldukça fazla kullanılmaktadır. Mod ve medyandan söz edebilmek için öncelikli olarak bir veri dizisinin mevcut olması gerekir. Mod bir veri serisi içinde en çok tekrar edilen sayı olarak ifade edilebilir. Bir veri dizisinde tekrar eden sayı olmaması durumunda ise mod bulunmayabilir.

Medyan bulmak için ise veri dizisinde yer alan sayıların büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe sıralanması gerekir. Sayılar sıralandıktan sonra ise ortada kalan sayının medyan olduğunu söylemek mümkündür.

Mod Medyan Nasıl Hesaplanır?

Mod medyan hesaplaması yapmak kuralları bilindiği takdir de oldukça kolay olacaktır. Mod hesabı yapmak için öncelikli olarak en fazla tekrar edilen sayının tespit edilmesi gerekmektedir. Sayı dizisi içerisinde en fazla tekrar edilen sayı mod olarak ifade edilebilir. Medyan ise sayıların büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sıralanmasının ardından ortada kalan sayı olarak hesaplanmaktadır.