Eğitim Monohibrit Çaprazlama Nedir? Kısaca Örnekleri Nelerdir?

Monohibrit Çaprazlama Nedir? Kısaca Örnekleri Nelerdir?

16.06.2021 - 16:55 | Son Güncellenme:

Bir karakter açısından heterozigot yapılı olan kişilere monohibrit adı verilir. İki monohibrit kişinin çaprazlanması durumuna ise monohibrit çaprazlama adı verilir. İki dihibrit kişinin çaprazlanmasına dihibrit çaprazlama adı verilir. Monohibrit çaprazlamanın nasıl oluştuğunu, anlamının ne olduğunu ve bu konu ile ilgili örnek bulmak isteyenler için tüm detayları derledik.

Monohibrit Çaprazlama Nedir Kısaca Örnekleri Nelerdir

Bir canlıda her iki gen de birbirine bütünü ile benziyor ise bu genlere "homozigot" veya "saf kan" adı verilir. Saf kan kişileri elde edebilmek için kendileşme işlemi yapılır.

Monohibrit Çaprazlama Nedir?

Dişi ve Erkek genlerin semboller ile gösterilmesi ile yavrunun genotipinin ve fenotipinin olasılığının hesaplanması işlemine monohibrit çaprazlama adı verilir. Bu biçimde sadece bir nitelik göz önüne alınarak yapılan çaprazlamaları bu çaprazlama monohibrit çaprazlama modelini oluşturur.

Monohibrit Çaprazlamaya Örnek Nedir?

Bir karakter kapsamında heterozigot yapıda olan bireylere monohibrit, bu kişilerin kendi içlerinde çaprazlanmasına ise monohibrit çaprazlama adı verilir. Homozigot olan sarı tohum rengine sahip bir bezelye (SS) ile birlikte homozigot olan yeşil tohum rengine sahip olan bezelyelerin (ss), çaprazlanması neticesinde heterozigot olan sarı tohumlu bezelyeler meydana gelir.

Mendel ayrı saf ya da homozigot dölleri çaprazladığı zaman F, dölünün tümünün baskın fenotipli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu heterozigot yapılı sarı bezelyelerin çaprazlanması ise, monohibrit çaprazlamaya iyi bir örnek olmaktadır.

Mendel, homozigot yeşil ve sarı rengine sahip olan tohumlu bezelyeleri çaprazlanıştır ve tümü sarı tohumlu yapıya sahip olan F dölünü ortaya çıkarmıştır. F1 dölündeki kişileri kendi içinde çaprazladığı zaman ise 3/4'ünü sarı, 1/4'ünü yeşil tohumlu olan F2 dölünü ortaya çıkarmıştır. Monohibrit çaprazlama ile meydana gelen F2 dölününse genotip oranı ise 1:2:1 ve fenotip oranı 3:1 biçiminde olur.