Eğitim Mor Renk Nasıl Elde Edilir? Mor Rengi Nasıl Oluşur?

Mor Renk Nasıl Elde Edilir? Mor Rengi Nasıl Oluşur?

13.05.2021 - 04:37 | Son Güncellenme:

Işığın kendi öz yapısına ya da nesnelerden yansımasına bağlı olarak göz organında meydana gelen duyuma renk denmektedir. Doğada bu amaçla oluşan çok çeşitli renkler bulunmaktadır. Renk kelimesinin kökeni ise Farsçadan gelir. Dilimize de bu şekilde girmiştir. Mor renk de doğada yer alan renkler arasında yerini almıştır. Mavi, sarı, pembe ve diğer bütün renkler gibi sayılamayacak kadar çeşitlilikte renkler bulunmaktadır. Sizler için bilgilendirme amaçlı olarak mor renk nasıl elde edilir ve mor renk nasıl oluşur detayları ile derledik.

Mor Renk Nasıl Elde Edilir Mor Rengi Nasıl Oluşur


Mor renk en çok kullanılan renkler arasındadır. Renklerin insan yaşamında önemli bir yeri vardır. Sıklıkla mor renkte olan cisimlere, maddelere ve nesnelere rastlarız.

Mor Renk Nasıl Elde Edilir?

Bir rengin elde edilmesi aslında diğer renklerin karışmasıyla beraber birbirini tamamlayan şekliyle olmaktadır.

Örneğin sarı ve mavi rengin karışımıyla karşımıza yeşil renk çıkmaktadır. Kırmızı ve beyaz rengi karıştırdığımızda ise pembe rengi elde etmiş oluruz.

İşte mor renk de bu şekilde elde edilir. Temelde iki adet rengin karışmasıyla mor renk oluşmaktadır.

Kimya konusu içine giren bu konu renk oluşturma tablosuyla yapılabilir. Renk oluşturma tablosunda ana renkler ve ara renkler şeklinde iki kategori yer almaktadır. Bu tabloya göre mavi, sarı ve kırmızı ana renktir. Mor, turuncu ve yeşil de ara renktir.

Anlaşıldığı gibi ana renklerin karışımıyla ara renkler meydana gelmektedir. Mor da bir ara renk olduğuna göre renk oluşturma tablosunda yer alan iki adet ana rengin karışımıyla elde edilmektedir.

Mor Rengi Nasıl Oluşur?

Sanat atölyelerinde renklerden oluşan boyalarla renklerin oluşumu öğretilmektedir. Renklerin tablo listesi kişilere verilmekte ve bir eğitim eşliğinde renk karışımlarında deneyim sağlanmaktadır.

Bu durum özellikle de ressam mesleğine sahip olanların işine yaramaktadır. Resim sanatıyla uğraşan bireyler doğadaki renkleri tutturmak için bazı denemeler yapmaktadır.

Mor rengin oluşumu da bu bağlamda kırmızı ve mavi rengin karışımıyla olmaktadır. Boyalar sayesinde kırmızı ve mavi rengi karıştırdığınızda karşınıza mor renk çıkacaktır.

Kırmızı ve mavinin karışımı olduğu için mor renk ikincil bir renktir yani ara renktir. Ana renk değildir.