Eğitim Moren Nedir, Nasıl Oluşur? Moren Toprak Özellikleri Nelerdir Ve Neden Verimlidir?

Moren Nedir, Nasıl Oluşur? Moren Toprak Özellikleri Nelerdir Ve Neden Verimlidir?

04.03.2021 - 03:20 | Son Güncellenme:

En az bulunan topraklardan olan moren toprak oldukça verimli bir topraktır. Genellikle buzullarda karşılaşılan moren toprağın ne olduğunu pek çok kişi bilmez. Moren nedir, nasıl oluşur? Moren toprak özellikleri nelerdir ve neden verimlidir? İşte moren toprak hakkında merak edilenler.

Moren Nedir, Nasıl Oluşur Moren Toprak Özellikleri Nelerdir Ve Neden Verimlidir

Moren toprak, buzul hareketlerine bağlı olarak taşınan ve biriken verimli bir toprak cinsidir. Türkçede buzultaş olarak adlandırılan morene doğada sık rastlanmaz.,

Moren Nedir, Nasıl Oluşur?

Moren buzulların taşıdığı toprak olarak bilinir. Buzul hareketlerine bağlı olarak taşınan morenlere, buzul bölgelerinde ve yüksek dağlık alanlarda rastlanır. En az bulunan toprak çeşidi olan moren oldukça verimli bir topraktır. Sıcaklığın donma seviyesinin altında bulunduğu dağ zirvelerinde ve rakımı yüksek alanlarda yağış kar şeklinde olur. Kar yağışı ve donma etkisi bu alanlarda buzul oluşumunu gerçekleştirir.

Mevsimlerin değişmesiyle birlikte bahar aylarında sıcaklığın artması dağ zirvelerinde ve yüksek yerlerde bulunan bu buzulların erimesine sebep olur. Eriyen buzul parçaları aşağı doğru yuvarlanmaya başlarlar ve bu sırada bölgedeki ufak toprak ve kaya parçalarını da aşındırırlar. Eriyen buzulların beraberinde taşıyarak biriktirdiği bu taşınan toprak moren toprak adını alır. Moren toprak, organik mineral ve malzemelerin birikimiyle oluşur.

Moren Toprak Özellikleri Nelerdir ve Neden Verimlidir?

Moren toprak taşıma bir topraktır. Bu nedenle buzulların hızını kaybettikleri alanlarda çeşitli malzeme, taş ve toprağın birikimiyle oluşur. Biriken moren toprak biriktiği bölgenin özelliklerini taşımaz. Pek çok faydalı organik mineral ve malzemeyi beraberinde sürükleyip bir yerde topladığı için oldukça verimlidir.

Buzul alanlara ülkemizde fazla rastlanmaması morenlerin ülkemizde sık bulunmamasına sebep olur. Ancak moren topraklar oldukça verimli ve tarıma elverişli topraklardandır. Pek çok organik malzemenin içeriğinde bulunması ve az bulunur olması moren toprağı değerli yapar.