Eğitim Motor Ehliyeti Nasıl Alınır? Motorsiklet Ehliyeti Almak İçin Şartlar Nelerdir?

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır? Motorsiklet Ehliyeti Almak İçin Şartlar Nelerdir?

31.05.2021 - 01:47 | Son Güncellenme:

Motosiklet kullanmak isteyen kişilerin öncelikle bir motor ehliyeti alması gerekmektedir. Motosiklet kullanmak için ehliyet şarttır. Bu nedenle bu araçları almadan önce ehliyet almak gerekir. Motor ehliyeti nasıl alınır? Motosiklet ehliyeti almak için şartlar nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır Motorsiklet Ehliyeti Almak İçin Şartlar Nelerdir

 Motosiklet almak isteyen kişiler bu araçların ehliyetlerinin nasıl alındığını merak etmektedir. Motosiklet sınıflarına göre verilecek ehliyetlerde farklılık göstermektedir. Bu nedenle sürmek istediğiniz motosiklet çeşidine göre ehliyet almanız gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

 Özellikle büyük şehirlerde yaşayan kişiler şehir trafiğine takılmamak için motosiklet kullanmayı tercih etmektedir. Motor ehliyetleri B1, A1 ve M şeklinde olmaktadır. Kullanacağınız motor çeşidine göre ehliyet almanız gerekmektedir. 

 B1, A1 ve M sınıfı ehliyet alacak kişilerin 16 yaşını doldurması gerekmektedir. A2 sınıfı ehliyet alacak kişilerin ise 18 yaşını doldurması şartı bulunur. A sınıfı ehliyet alacak kişilerin ise 24 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

 Motor ehliyeti alacak kişilerin bir takım evrakları hazırlaması gerekmektedir. Bunlar;

Adli sicil kaydı

Sınav ücretinin ödendiğini belirten evrak

18 yaşından küçük olan adaylar için kimlik fotokopisi ile veli muvafakat name

Haberin Devamı

Kişinin başka bir sürücü belgesi varsa bunun fotokopisi

Başvuru tarihten en fazla 6 ay öncesine ait 2 adet vesikalık fotoğraf

Sağlık raporu

Öğrenim belgesi fotokopisi ve mezuniyet diploması şeklindedir.

Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Şartlar Nelerdir?

 Motosiklet ehliyeti almayı düşünen vatandaşların öncelikle MEB'e bağlı sürücü kurslarına yazılarak direksiyon eğitimi ile teorik eğitim alması gerekir. Sonrasında belirlenen tarihlerde yazılı ve uygulamalı sınavlar yapılmaktadır. 

 Yazılı sınavlarda öğrencilere trafik, ilk yardım ve araç kullanım tekniği ile alakalı olarak bir takım sorular sorulur. Teorik sınavda 50 soru sorulmaktadır. Puan değerlendirilmesi ise 100 üzerinden yapılır. Yazılı sınavı geçmek için adayların en az 70 alması gerekmektedir. Yazılı sınavın geçilmesi halinde uygulamalı sınav yapılır.