Eğitim Muay Thai Nedir? Muay Thai Nasıl Yapılır Ve Kuralları Nelerdir?

Muay Thai Nedir? Muay Thai Nasıl Yapılır Ve Kuralları Nelerdir?

01.03.2021 - 01:21 | Son Güncellenme:

Muay Thai, Tay Boks olarak da bilinmekle birlikte Tayland kökenli bir dövüş dövüş sporudur. Muay Thai yalnızca tekme ve yumruk kullanılan kickbokstan farklı olarak; parıltı, diz, dirsek, ayak ve yumruk kullanıldığı için “8 uzuv sanatı” olarak bilinir. Dünya çapında popüler bir spor haline gelen Muay Thai nasıl yapılır ve kuralları nelerdir tüm detaylarıyla derledik.

Muay Thai Nedir Muay Thai Nasıl Yapılır Ve Kuralları Nelerdir

Muay Thai çok etkili bir tam temas sporudur. Tüm yarışmacıların yarışmaya katılabilmek için fitness yüksekliğinde olması gerekir.

Haberin Devamı

 Muay Thai Nasıl Yapılır?

 Muay Thai, boks arenasında iki rakibi karşı karşıya getirir. Bu sporun amacı bir dövüşçünün rakibini alt ederek yarışmayı kazanması, teknik nakavt yani hakem tarafından rakibin sürdürülmeye uygun olmaması veya puan kazanmaktır.

 Dövüşçüler yumruklar, ayaklar, baldırlar, dirsekler ve dizlerle savaşacaklar ve ara sıra raptiye ve pense tekniklerini kullanmaya çalışacaklar. Muay Thai, güçlü bir vücuda ve dövüş gücüne sahip olmasına rağmen, yetenekli bir dövüşçü olmak ve oyunu daha yüksek bir rekabet seviyesinde kazanmak için birçok beceri gerektirir.

 Muay Thai (Tay Boks) Kuralları

Muay Thai maçları 7.3mx 7.3m ile 6.1mx 6.1m arasındaki bir ringde gerçekleşir.

Profesyonel bir maçta dövüşçüler mutlaka 15 yaşından büyük olmalı ve aynı ağırlık kategorisinde yarışmalı aynı zamanda aralarında en fazla 5 kg fark olmalıdır.

Haberin Devamı

Her Muay Thai maçından önce, Muay Thai mirasına göre her boksörün saygı göstermesi gerekir. Bu, bir Cava obusu, bir Cava tom-tom davulu ve küçük bir zil ile çalınan bir müzik eşliğinde ritüel bir dansı içerir.

Dans tamamlandıktan sonra maç başlamadan her iki boksörün de maçın kurallarına uygun ve sporcu bir biçimde dövüşeceklerini kabul edip el sıkışması gerekir.

Maç başladığında, her iki boksör de rakibini yenmek için dizlerini, dirseklerini, ayaklarını ve yumruklarını kullanarak maçı kazanmaya çalışır.

Kazanmak için boksörün rakibini nakavt etmesi gerekir ardından hakem dövüşü durdurarak boksör bir puan kazanır. Eğer maç sonunda puanlar eşit olursa beraberlik ilan edilir.