Eğitim Müsadere Sistemi Nedir? Osmanlıda Müsadere Sistemi İlk Olarak Ne Zaman Uygulanmıştır?

Müsadere Sistemi Nedir? Osmanlıda Müsadere Sistemi İlk Olarak Ne Zaman Uygulanmıştır?

17.02.2021 - 13:30 | Son Güncellenme:

Osmanlı devleti yapısı itibari ile özel mülkiyet kavramına pek müsaade etmeyen bir devlet politikası bulunmaktadır. Bu nedenle pek çok paşa ve sadrazama müsadere usulü uygulanmaktadır. Özellikle bu usul hakkında bilgi sahibi olmak isteyen bireylerin aklına sık sık müsadere ile ilgili sorular gelmektedir. Bu soruların başında Müsadere sistemi nedir? Osmanlıda müsadere sistemi ilk olarak ne zaman uygulanmıştır? Soruları bulunmaktadır. Bu ve benzeri sorulasın cevabını sizler için derledik.

Müsadere Sistemi Nedir Osmanlıda Müsadere Sistemi İlk Olarak Ne Zaman Uygulanmıştır

Müsadere sistemi haksız kazanç sağladığı düşünülen paşalara yapılan bir tür alı koyma işlemi olarak tanılanmaktadır. Bu işlem birçok araştırmacı ve yazarı ikilem arasında bırakmaktadır. Fakat genel anlamda uzun dönem başarılı olan bir işlem olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Müsadere Sistemi Nedir? 

 Bu sistem azledilen paşa veya diğer devlet görevlilerinin haksız kazanç olarak sağladığı mallarına el koyma işlemi olmaktadır. Hemen hemen hırsızlık ve rüşvet gibi durumlarda paşaların mallarına el koyulması işlemi gerçekleşmektedir. Fakat bu işlem her idam edilen paşaya veya her görevden alınmış bireye uygulanamamaktadır.

 Bu işlem genellikle ilk olarak paşa hakkında derin araştırmalara gizli olarak girilmesi ile başlamaktadır. Devamında bireyin veya devlet görevlisinin haksız sağladığı parası veya malı tespit edilir. Sonrasında gerekli işlemler yapılarak tüm mal ve mülkü devlet idaresine geçmesi sağlanmaktadır.

 Bu sayede bireylere hem gözdağı verilmektedir hem de işlerini iyi yapmaları konusunda hırsızlık ve rüşvet durulmalarında uzak durması gerektiği öğretilmektedir Fakat Osmanlı devletinin sonunsa doğru bu uygulama oldukça çürümeye başlamıştır.

Haberin Devamı

 Osmanlıda Müsadere Sistemi İlk Olarak Ne Zaman Uygulanmıştır?

 Osmanlı devletinde ilk müsadere sistemi Fatih Sultan Mehmet zamanında gerçekleşmiştir. Gerçekleştiği paşa Çandarlı Halil paşa olmaktadır. Fakat Müsadere sistemi haksız ve adaletsiz yapıldığı için İkinci Mahmut tarafında tamamen ortadan kaldırılmıştır.