Eğitim Müzik Terimleri Nelerdir? Klasik Müzik Terimleri Sözlüğü

Müzik Terimleri Nelerdir? Klasik Müzik Terimleri Sözlüğü

02.04.2021 - 12:37 | Son Güncellenme:

Sanat ve bilim gibi belli başlı uzmanlık alanlarında kullanılan kavramlara terim adı verilir. Her sanat dalında olduğu gibi müzikte de birçok terim yer alıyor. Bu terimlerin birçoğu İtalyanca ve İngilizceden dilimize geçmiştir. Örneğin İtalyanca olan allegro, bir parçanın hızlı çalınması gerektiği anlamına gelir. Klasik müzik terimleri nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Müzik Terimleri Nelerdir Klasik Müzik Terimleri Sözlüğü

 Akort, günlük hayatta en çok kullanılan müzik terimlerinin başında geliyor. Orijinali ''accord'' şeklinde yazılan kelime İngilizce kökenlidir ve enstrümanlara ses ayarı vermek demektir. 

Haberin Devamı

 Müzik Terimleri Nelerdir? 

 1- Bemol: 

 Notaların önüne konan bemol işareti, o notanın biraz daha pes okunacağı anlamına gelir. 

 2- Diyez: 

 Bemol ile birlikte sıklıkla kullanılan müzik terimlerinden bir diğeri ise diyezdir. Diyez ise önüne geldiği notanın tiz yani ince okunması anlamında kullanılan bir terimdir. 

 3- Tenor: 

 Operada sesler inceliklerine göre çeşitli isimlerle nitelendirilir. En tiz erkek sesine tenor denir. Spinto ve contraltino başta olmak üzere birçok çeşidi bulunur. 

 4- Soprano: 

 Diğer birçok müzik terimi gibi İtalyanca kökenli bir sözcük olan Soprano ise, en ince kadın sesini tanımlamak için kullanılır. Tiz sesli çocuklar için de soprano denir. 

 5- Güfte: 

 Farsçadan dilimize geçmiş olan güfte kelimesi, söylemek ve konuşmak manasına gelen ''güften'' kelimesinden türetilmiştir. Günümüzde daha çok şarkı sözü anlamında kullanılır.

Haberin Devamı

 6- Yorum: 

 Ses sanatçılarının söyledikleri parçalara kattığı yeniliklere yorum denir. Her müzisyenin kendine özgü bir yorumu olduğu için, sanatçıların arasındaki nüanslar ''yorum farkı'' olarak tanımlanır. 

 7- Beste: 

 Güftenin melodiler ve ritimlerle 

 Klasik Müzik Terimleri Sözlüğü 

 1- Adagio: 

 Allegro teriminin zıt anlamlısı olan adagio, şarkının olması gerekenden daha yavaş tempoda çalınması anlamına gelir. 

 2- Umoristico: 

 Sözlük anlamı neşe olan bu kelime, daha çok eğlenceli ve hareketli şarkıları tanımlamak için kullanılır. 

 3- Serenat: 

 Serenad şeklinde de yazılan bu kelime, gece müziği demektir. Bir kadınla flört etmek için yazılan ve konusu aşk olan bestelere serenat adı verilir. Serenatlar genellikle pencerenin ya da balkonun altında okunur. Bu şarkılarla ilan-ı aşk edilir. 

 4- Aranje: 

 Bir şarkının düzenlenmesi anlamına gelen aranje günümüzde de sıklıkla kullanılan bir terimdir. 

 5- Kammermusic: 

  1. yüzyılda ünlü olan kammermusic, sadece seçkinlerin davet edildiği saray ve şato gibi mekanlarda icra edilen oda müziği demektir. 

 6- Dolendo: 

 İntikam, aşk, yas ve ayrılık gibi konuların işlendiği müzikli tiyatrolarda çalınan hüzünlü müziklere dolendo adı verilir.