Eğitim Nh3 Nedir, Nerelerde Kullanılır? Nh3 Yaygın Adı Nedir, Asit Midir Baz Mıdır?

Nh3 Nedir, Nerelerde Kullanılır? Nh3 Yaygın Adı Nedir, Asit Midir Baz Mıdır?

27.08.2021 - 15:12 | Son Güncellenme:

Kimya hayatımızın her alanında yer alıyor. Her türlü maddenin kimyasal yapısı vardır. Kimyasal olan bazı maddelerde sıklıkla günlük hayatta kullanılır. NH3 en bilinen kimyasal maddelerden biridir. NH3 nedir? NH3 nerelerde kullanılır? NH3’ün yaygın adı nedir? NH3 asit midir baz mıdır? İşte NH3 ile ilgili merak edilen ve sık sorulan soruların yanıtları

Nh3 Nedir, Nerelerde Kullanılır Nh3 Yaygın Adı Nedir, Asit Midir Baz Mıdır


Sanayide en çok azotlu gübrelerde, nitrik asidin üretilmesindeki ilk madde olarak kullanılır. Laboratuvarlarda zayıf bazların ve birçok kimyasal maddenin eldesinde kullanılır. NH3 kimyada amonyum nitrat olarak isimlendirilmektedir. Renksizdir, kendine has keskin kokusu bulunur, aşındırıcı ve zehirleyicidir. Oda sıcaklığında alevlenebilir.

NH3 Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

NH3 3 adet Hidrojen atomunun, 1 adet azot atomuna tutunmasıyla oluşmuş olan kendi halinde bir bileşiktir. Normal sıcaklık ve basınç altında kolaylıkla sıvılaşabilen, keskin kendine has kokusu olan, düşük sıcaklıklarda alevlenebilen, oda sıcaklığında gaz halde olan özellikleri barındırır. Zehirlidir.
NH3 temizleyicilere, deterjanlara katılır. Temizlikte kullanılır. Amonyum tuzu ve nitrik asit oluşumu için kullanılır.

Plastik, ilaç, boya ve üre gibi organik maddelerin imal edilmesinde kullanılır. Endüstride soğutucu görevinde kullanılır. Gübre sanayinde kullanılır. Oldukça keskin ve kötü bir kokusu olmasına rağmen kendisinin kullanılması ile oluşan kimyasal reaksiyonların gereksinimiyle birlikte parfüm yapımında da kullanılır. Yapay gübrenin üretiminde kullanılır. Patlayıcıların imal edilmesinde de kullanılır.

NH3 Yaygın Adı Nedir, Asit midir Baz mıdır?

NH3 yaygın olarak kullanılan adı “amonyak” şeklindedir. Amonyak ismi oldukça eski zamana Eski Mısır dönemine kadar dayanır. Amon tapınağının ısıtılması için kullanılan deve tezeğinden açığa çıkan gazlardan, tapınağın duvarlarında, tavanlarda sofra tuzuna benzeyen beyaz kristal şekildeki amonyum klorür birikimi olmuştur. Bu oluşuma o dönemde “Amonun Tuzu” ismi verilmiştir. Amonyak kimyasal olarak zayıf bazik etki gösterir.