21.07.2022 - 12:38 | Son Güncellenme:
Normatif etik toplumun ve bireylerin davranışını düzenleyen etik bir değerdir. Ödev ahlakı, erdem ahlakı ve sonuçsalcı ahlak olarak üçe ayrılır.
Normatif Etik Nedir, Kaça Ayrılır?
Bir toplumun daha uyumlu ve daha mutlu bir arada yaşaması için gereken ahlaki ölçütleri belirleyen etik türü normatif etiktir. Hem toplum hem de birey için ahlaki yargılara ulaşır. Bu yargılar sonunda olumlu bir sonuç elde edilmesi için de kuralların çoğunluğun faydasına olması gerekmektedir. Buna da normatif etik içerisinde çoğulcu haz adı verilmektedir. Eğer normatif etik tarafından koyulan kurallar sadece bireyin yararına alırsa bu toplumsal ahlakın çökmesine sebep olur. Bundan dolayı toplum ve çoğunluğun ön planda tutulması gerekebilir.
Normatif etik türünde evrensellik ilkesi gözetilir. Örneğin birinin parasını almak kötüdür, yalan söylemek kütüdür ya da yardımlaşmak iyi bir şeydir gibi evrensel ahlaki değerler normatif etiğin temelini oluşturur. Normatif etik üçe ayrılır. Bunlardan ilki ödev ahlakı, ikincisi erdem ahlakı, üçüncüsü ise sonuçsalcı ahlaktır.
Normatif Etik Türleri Nelerdir?
Ödev ahlakı: Kişilerin yaptıkları eylemlerde yalnızca kendilerini değiş toplumun yararını da düşünmesi ödev ahlakıdır. Dayanışma ya da yardımlaşma gibi erdemler de ödev ahlakının temel kriterlerini oluşturur. Bu ahlakta kişinin egoist davranışlardan kaçınması ve başkalarına karşı sorumluluk hissetmesi gerekir.
Erdem ahlakı: Sağduyu, sorumluluk ya da dürüstlük, hoşgörü gibi evrensel değerler erdem ahlakı içerisinde yer alır ve temelini oluşturur.
Sonuçsalcı ahlak: Bir davranışın ne için ve hangi koşullarda yapıldığını belirleyen ahlak değerlere sonuçsalcı ahlak denir. Bu kavramda yapılan eylem kadar sonuçları da önemlidir. Bu nedenle kişiler yapacakları her şeyin sonucunu da düşünürler.