Eğitim Obruk Nedir, Nasıl Oluşur? Obruk Oluşumu Nasıl Gerçekleşir?

Obruk Nedir, Nasıl Oluşur? Obruk Oluşumu Nasıl Gerçekleşir?

13.05.2021 - 04:55 | Son Güncellenme:

Doğada oluşan pek çok doğal oluşum vardır. Bunlardan bir tanesi de obruktur. Obruk ülkemizde de görülebilen bir durumdur. Oldukça tehlikeli bir durum olan obruk derinliği ile de tehlikesi artmaktadır. Obruk oluşumu haberleri yayılınca obruğun ne olduğuna dair bir araştırma yapılmaktadır. Son günlerde obruk ile ilgili araştırmalar da artmıştır. Peki obruk nedir? Obruk nasıl oluşur? Obruk oluşumu nasıl gerçekleşmektedir? İşte obruk oluşumu ile ilgili tüm detaylar.

Obruk Nedir, Nasıl Oluşur Obruk Oluşumu Nasıl Gerçekleşir


Obruk oluşumu yapılan araştırmalar sonucunda yer altı sularının olabileceğine dair kanıya varılmıştır. Obruk çözünebilir kayaçlardan meydana gelir. Özellikle ülkemizde son zamanlarda Konya şehrimizde yoğun bir obruk oluşumu meydana gelmiştir.

Obruk Nedir?

Obruk yer üstünde oluşan derin çukurlara denilmektedir. Obruk oluşumunu tetikleyen birçok faktör bulunmaktadır. Birden fazla faktörün bir araya gelmesi ile birlikte obruk meydana gelebilir. Obruk doğal bir oluşum olarak da bilinir. Daha çok mağaralarda görülmektedir. Obruk çöküntü olarak da adlandırılır.

Obruk Nasıl Oluşur?

Obruk oluşumunu tetikleyen faktörler bulunmaktadır. İlk olarak yer altı suları karbondioksit ile birlikte karışır. Bunun sonucunda da karbonik asit meydana gelir. Karbonik asit ise kireç taşı ile birlikte yoğun bir toprak ile karışımı meydana getirir. Bunun sonucunda da mağaralar yani obruklar meydana gelmektedir. Mağaralara da doğal bir obruk olarak lanse edilmektedir.

Obruk Oluşumu Nasıl Gerçekleşir?

Yer altında karst çukurları bulunmaktadır. Bu karstik çukurlar çözünmeye uğrar. Bunun sonucunda obruk meydana gelmektedir. Obruğun derinliği karstik çukurlarının çökme derecesi ile doğrudan bağlantılıdır. Yer altı suları karbondioksit ile birleşir ve bir karbonik asit oluşur. Bunun sonucunda da oluşan karbonik aside bağlı olarak derinliği belirlenir. Bir obruk 50 metre de olabilir 100 metre de. Obruk oluşumu bundan dolayı farklılık gösterildiği bilinmektedir.

 

Yazarlar