Eğitim Öğretim Üyesi Nedir, Ne İş Yapar? Öğretim Üyesi Nasıl Olunur?

Öğretim Üyesi Nedir, Ne İş Yapar? Öğretim Üyesi Nasıl Olunur?

13.03.2022 - 04:38 | Son Güncellenme:

Meslek tercihi yapılırken her detaya dikkat edilmelidir. Özellikle de akademik kariyer yapmak isteyen gençler için belli başlı detayları bilmek gerekir. Öğretim üyesinin görevleri ise her zaman merak edilmektedir. Öğretim üyesi nedir, ne iş yapar? Öğretim üyesi nasıl olunur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Öğretim Üyesi Nedir, Ne İş Yapar Öğretim Üyesi Nasıl Olunur


Öğretim üyesi, yükseköğretim kurumlarında kadrolu olarak çalışan akademik personellere denilmektedir. Üniversitelerde yer alan profesör, doçent gibi unvan sahipleri de öğretim üyesi olarak adlandırılırlar.

Öğretim Üyesi Nedir?

Öğretim üyesi, üniversitelerde kadrolu çalışan ve öğrencilerin yetiştirilmesinde önemli rolü olan kişilerdir. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nca denetimi yapılan üniversite, enstitü ve yüksekokulu gibi kurumlarda öğretim üyeleri çalışır. Öğretim üyeleri uzmanlaştıkları alanlarda ders anlatımları yaparlar.

Öğretim Üyesi Ne İş Yapar?

Üniversite, enstitü ve yüksekokullarda çalışan öğretim üyelerinin birbirinden farklı görevleri bulunmaktadır. Öğrencilerin yetiştirilmelerini sağlayan öğretim üyeleri akademik çalışmalarda da görev alırlar. Üniversitelerin ilgili bölümlerinde çalışmalar yürüten öğretim üyeleri çalışmalar ile ilgili önemli sorumluluklar alırlar.

Öğretim Üyesi Nasıl Olunur?

Öğretim üyesi olmak için bazı eğitimleri tamamlamak gerekir. Üniversitelerin herhangi bir lisans bölümünden mezun olan kişiler Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na katılırlar. Başvurulacak olan alana ait baraj puanı da geçilmelidir. Kişi kendi alanındaki uzmanlığını da tamamlar. Üniversiteler tarafından açılan kontenjanlara başvuruda bulunulur. Gerekli alanların başarı ile tamamlanmasının ardından öğretim üyesi olarak işe başlanır. Üniversitelerdeki profesör ve doçent gibi unvanların alınması için de makaleler yazılması gerekir.