Eğitim Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis'te

Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis'te

31.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, öğretmenlere verilecek 3600 ek göstergenin 15 Ocak 2023'te yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Mecliste

Ünal, dün Meclis'te yaptığı basın açıklamasında Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun imzaya açıldığını ve ilk imzacısı Konya Milletvekili Orhan Erdem olmak üzere teklifin bugün Meclis'e sunulacağını söyledi. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu çıkararak Türk Milli Eğitim sisteminde önemli bir adım atacaklarını ifade eden Ünal, "TBMM, öğretmenlerimize karşı bu büyük sorumluluğunu yerine getiriyor" dedi. Teklifle ilgili bilgi veren Ünal, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

Özelleri kapsamayacak

"Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlerimize uzman öğretmenlik imkânı getiriyoruz. Eğitimlerinin sonunda yapılacak sınavdan başarıyla geçen öğretmenlerimiz uzman öğretmen olacak. Böylece hem bir derece alacaklar hem de maaşlarında bin lira artış olacak. Öğretmen, eğer meslekte 10 yılını tamamlamış ve yüksek lisansını da bitirmişse bu durumda sınava girmeden 'uzman'lık hakkını kazanacak. 10 yıllık uzman öğretmenler ise başöğretmenlikle ilgili eğitimlerini tamamlayıp sınavdan başarılı oldukları takdirde başöğretmen olacaklar ve yine ilave bir derece alacaklar. Dolayısıyla maaşlarında toplamda 2 bin TL bir artış olacak. Doktorasını tamamlamış uzman öğretmenlerimiz başöğretmenlik sınavından muaf tutulacak. Birinci derecedeki öğretmenlerimizin ek göstergelerini 3000'den 3600'e çıkarıyoruz. Sözleşmeli öğretmenlikte ise 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarında önemli iyileştirmeler gerçekleştiriyoruz."

Haberin Devamı

Ünal, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlere yönelik maaş artışının yalnızca kamuda çalışan öğretmenlere yönelik olduğunu; özel okullarda çalışanları kapsamadığını söyledi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda, eğitimle ilgili diğer kanunlara atıflar yapıldığını belirten Ünal, teklifin toplam 12 maddeden oluştuğunu ifade etti. Ünal, 3600 ek gösterge ile ilgili ise "Çalışma Bakanlığı'nın diğer mesleklerle ilgili 3600 ek gösterge çalışmasını 2022'de tamamlamasını bekliyoruz. O nedenle öğretmenler için yaptığımız düzenlemenin yürürlüğünü de 15 Ocak 2023'e bırakıyoruz" diye konuştu.

‘Herhalde özür dileyecektir’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 4-6 yaş grubuna yönelik Kuran kursları ve Milli Eğitim Şûrası’na verdiği önergeyi “Orta Çağ zihniyeti” olarak nitelendirmesiyle ilgili soru üzerine Ünal, “Sayın Özgür Özel’e Kayıp Aydınlanma ve Thomas Bauer’in kitaplarını öneriyorum. Maalesef Türkiye’de İslam’la ilgili bir Orta Çağ karanlığı safsatası var. Bu sözler bizim kültürümüz, tarihimiz, inancımız için son derece incitici. Bu konuda herhalde bir özür dileyecek ve sözlerini tavzih edecektir” dedi.