Eğitim Okçuluk Malzemeleri Nelerdir? Kısaca Okçulukta Kullanılan Malzemeler

Okçuluk Malzemeleri Nelerdir? Kısaca Okçulukta Kullanılan Malzemeler

02.04.2021 - 13:45 | Son Güncellenme:

Okçuluk sporunun kökenin insanoğlunun avcılık dönemine kadar uzanmaktadır. Ok ve yay aracılığı ile hedefe gitmeyi amaçlayan bir spor dalıdır. Eski zamanlarda bu malzemeler saldırmak, avlanmak gibi amaçlarla kullanılmaktaydı. Okçuluk malzemeleri basit yapıya sahiptir. Okçuluk malzemeleri nelerdir, okçulukta kullanılan malzemeler hakkında detayları derledik.

Okçuluk Malzemeleri Nelerdir Kısaca Okçulukta Kullanılan Malzemeler

 Okçuluk sporunun belirli malzemeleri, kuralları ve tarihi bir kökeni vardır. Türk tarihinde okçuluk sporunun temellerine savaş alanlarında sıklıkla rastlanmaktadır.

Haberin Devamı

Okçuluk Malzemeleri Nelerdir?

Okçuluk sporunun malzemeleri aşağıda maddeler şeklinde sıralanmıştır:

Birinci sırayı geleneksel, makaralı olimpik okçulukta yay almaktadır.

İkinci sırada ise malzeme olarak dikkat çekmek adına bir adet ok değil birden fazla oklar almaktadır.

Olimpik okçular için ise parmak ipi malzemeler arasındadır.

Parmaklık

Zihgir

Tetik

Tirkeş

Sadak

Kolluk

Göğüslük

Kolçak

Puta, hedef, hedef kağıdı

Dürbün

Puan defteri

Kısaca Okçulukta Kullanılan Malzemeler

Kısaca okçulukta kullanılan iki ana temel malzeme vardır. Bu iki malzeme olmadan okçuluk gerçekleştirilemez. Yay ve ok baş sırada en bilinen okçuluk malzemeleridir.

Okçuluk sporu ellerde yer alan parmaklarla gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden parmakları koruyacak parmak ipi, parmaklık, zihgir ve tetik okçuluk malzemeleridir. Parmaklara yerleştirilerek kullanılır.

Haberin Devamı

Sadak malzemesi okların koyulduğu yerdir. Torbaya benzemektedir. Tirkeş ise geleneksel okçulukta kullanılan belden kemer ile takılan malzemedir. Tirkeşe yay yerleştirilir.

Okçulukta parmaklar ve eller kadar kollar da kullanılan organlardır. Kolların zarar görmemesi için kollara kolluk ya da kolçak malzemeleri kol koruyucu olarak kullanılmaktadır.

Okçuluk sporunda kıyafetler performansın düşmesine neden olabilir. Performans düşüklüğüne kirişin birbiriyle temas etmesi neden olur. Bu nedenle göğüslük kullanılır. Göğüslüğü daha çok olimpik okçular tercih eder.

Okçulukta bir diğer malzemeyi de puan defteri oluşturur. Puanların yazıldığı defterdir.

Zorunlu olmayan fakat profesyonel okçuların kullandığı bir diğer malzeme ise dürbün aracıdır. Dürbün okun gideceği mesafenin önceden kestirilmesi için önemlidir.

Hedef olmadan okçuluk gerçekleştirilemez. Doğal olarak da hedef ya da hedef kağıdı mutlaka olmalıdır. Hedef kağıdına okçulukta puta da denmektedir. Hedef kağıdı okçuluğa özel olarak tasarlanmaktadır. Bir hedefiniz olmadığı sürece okçuluk gerçekleşemeyecektir. Bu nedenle ev için de gerçekleştirilebilecek 5 farklı tarzda hedef kağıdı oluşumu yapılmaktadır.

Yay, ok, hedef kağıdı ve puan defteri okçulukta en çok kullanılan ve mutlaka olması gereken malzemelerdir. Göğüslük, dürbün, parmak ipi ve diğer malzemeler ise vücudunuza gelebilecek zararları engeller. Görüş açınızı genişletir. Sizi okçuluk sporu yaparken engelleyen kıyafetlerden kurtarır. Tercih eden kesim de bulunmaktadır etmeyen kesim de yer almaktadır. Bu nedenle zorunlu malzemeler olarak geçmemektedir.