Eğitim Okyanus Akıntıları Nedir? İsimleri, Yerleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Okyanus Akıntıları Nedir? İsimleri, Yerleri Ve Özellikleri Nelerdir?

13.05.2021 - 05:19 | Son Güncellenme:

Okyanusta bulunan sular çeşitli sebepler nedeni ile sürekli bir şekilde hareket etmektedir. En önemli neden de su ile rüzgarın yoğunluk farkı sebebi ile akıntıların meydana gelmesidir. Okyanus akıntıları nedir? İsimleri, yerleri ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Okyanus Akıntıları Nedir İsimleri, Yerleri Ve Özellikleri Nelerdir


Okyanus akıntılarında rüzgar, yüzeyde meydana gelen akıntıların oluşmasının ilk sebebidir. sudaki yoğunluk farkı derin okyanus bölgelerinde meydana gelen akıntıların ilk sebebi olarak gösterilebilmektedir. Okyanus sularında meydana gelen akıntıların sadece yatay olarak olduğu düşünülmektedir. Ancak bu akıntılar dikey şekillerde de olabilmektedir.

Okyanus Akıntıları Nedir?

Okyanusta meydana gelen akıntılar en basit anlamı ile suyun hareket etmesi sebebi ile olmaktadır. Okyanusta meydana gelen su hareketleri okyanus akıntısı olarak isimlendirilmektedir. Okyanus akıntılarının oluşmasının temel sebepleri şu şekildedir;

Haberin Devamı

Seviye farkları sebebi ile

Rüzgarlar

Sıcak ve tuz farkları nedeni ile

Gelgit sebebi ile

Okyanus akıntılarının en temel sebebi rüzgar sebebi ile olmaktadır. Yerel olan rüzgarlar daha dar bir bölgede etkili olurken sürekli olan rüzgarlar sebebi ile meydana gelen akıntılar daha geniş bir bölgede olmaktadır. Rüzgarlar nedeni ile çoğunlukla akıntılar meydana gelmektedir.

Gelgit nedeni ile de akıntılar oluşabilmektedir. Dünyanın uydusu olan Ay'ın çekim kuvvetinin artması halinde kıyıya doğru akıntılar meydana gelmektedir. Ay'ın çekim kuvvetinin azalması nedeni ile de okyanus içlerine doğru akıntılar meydana gelmektedir.

Sıcaklık ve tuzlulukta meydana gelen farklılıklar da akıntı oluşumuna sebep olmaktadır. Soğuk ve tuzlu sular doğun yoğundur. Bu sebeple soğuk sulardan sıcak sulara doğru ya da tuzlu sudan daha az suya doğru akıntılar meydana gelmektedir. Yoğunluk farkının artması ile birlikte akıntılarında arttığı görülmektedir.

İsimleri, Yerleri ve Özellikleri Nelerdir?

Okyanus akıntıları üç farklı grupta incelenmektedir. Bunlar:

Haberin Devamı

Yüzey Akıntıları

Gelgit Akıntıları

Kıyı Akıntıları şeklindedir.

Kıyıda meydana gelen akıntılar üç farklı şekilde olmaktadır. Bu grup arasında ilki kıyı boyu akıntısıdır. Bu tarz akıntılarda, dalgalar kıyıya paralel bir şekilde gelmemektedir. Geri akıntı olması halinde iki dalga arasında sığ bir bölgede oluştuğu görülmektedir. Kıyıdan okyanusa doğru akıntılar olması sebebi ile oldukça tehlikeli akıntılardır.

Derine yüzeye akıntılar da kıyı akıntıları arasında yer almaktadır. Bu akıntılar dikey bir şekilde gerçekleşmektedir.