13.01.2022 - 16:15 | Son Güncellenme:
Üniversitelerin iki yıllık bölümlerini bitiren ön lisans mezunları öğrenimlerini lisans düzeyine tamamlamak için DGS'ye girmektedir. Sınav sonrasında bölümlerin başarı sıralamasını inceleyen adaylar ön lisans başarı puan hesaplaması yapmaktadır.
Ön lisans Başarı Puanı Nedir?
Bitiren ön lisans programından alınan diploma notunun dikey geçiş sınavına yansıtılacak şekilde hesaplanmasına ön lisans başarı puanı adı verilmektedir. Özellikle DGS sınavına girecek olan öğrenciler için bu puanın çok önemli olması nedeniyle nasıl hesaplanacağını merak edilmektedir.
Ön Lisans Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır?
Ön lisans akademik not ortalamaları en yüksek 100 ve en düşük 50 olarak değerlendirilmektedir. Bu not ortalaması 0.8 ile çarpılmaktadır. Çarpım işlemi sonucunda ön lisans başarı puanına dönüştürülmektedir. Ön lisans başarı puanı 50'nin altında ise 50 olarak değerlendirilmeye alınmaktadır. Ayrıca 0.6 katsayısı ile çarpıldığında ise adayların yerleştirme puanları hesaplanmaktadır.
ÖBP Ne İşe Yarar?
Ön lisans başarı puanı bölümde not ortalaması ile hesaplanmaktadır. Ön Lisans başarı puanları dört yıllık üniversite bölümlerine devam edecek adayların DGS sınavında kullanılmaktadır. Bu sayede DGS sınavı sonrasında öğrencilerin puanları belirlenmiş olur ve dört yıllık bölümlere yerleştirilir.
Ön lisans başarı puanı bölümünü iyi derecede bitiren öğrenciler 80, orta sırada bitiren öğrenciler 65 ve son sıralarda bitiren öğrenciler 50 olarak girilmektedir. Öğrencilerin testlerden aldıkları puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları kullanılır ve adayların yerleştirme esnasında DGS puanları hesaplanır.