EğitimOogenez Nedir? Oogenez Nerede Gerçekleşir?

Oogenez Nedir? Oogenez Nerede Gerçekleşir?

28.03.2021 - 04:19 | Son Güncellenme:

Canlılar, üreme ve tozlaşma yolları ile çoğalmaktadır. Üreme sistemlerini oluşturan erkek ve dişi bireyler ve hücreler arasında farklılıklar görülmektedir. Oogenez, dişi üreme hücrelerindeki oluşuma denmektedir. Bu kapsamda oogenez işlemi nasıl gerçekleşmektedir? Birincil ve ikincil olarak bilinen safhalarda hangi biyolojik olaylar gerçekleşmektedir? İşte, biyolojide oogenez terimi ile nerede ve nasıl geliştiğine dair tüm detaylar.

Oogenez Nedir Oogenez Nerede Gerçekleşir


Bir biyoloji terimi olarak karşımıza çıkan oogenez dişilerde üreme işlemlerinde karşılaşılmakta olan bir olgudur. Bu anlamda üreme sistemlerinin oluşumu ile dişilik üreme hücrelerinin bir takım faaliyetleri sonucunda ifade olunan oogenez terimi ile karşılaşılmaktadır.

Oegenz Nedir?

Gonadlarda bulunan dişi germ hücrelerinin gelişmesi ve daha olgun hale gelmesi süreçlerine ogenez adı verilmektedir. Başka bir ifade ile anlatmak gerekirse dişilerde üreme sistemlerinin temelini oluşturan germ hücresine oosit yani yumurta denmektedir.

Dişi bireylerdeki yumurtalıklarda gereken dişi üreme hücresinin oluşmasına oogenez denmektedir. Yumurtalıklar içerisinde bulunmakta olan oogonium adı verilen dişi yumurtadaki ana hücrelerde mitoz bölünme gerçekleşmesi ile birlikte birinci dereceli, prime ismi de verilen oositler oluşmaktadır.

Oogenez Nerede Gerçekleşir?

Prime oositin mitoz bölünmeye uğraması ile birlikte n kromozomlu iki tane hücre oluşmaktadır. Oluşan bu iki hücreden küçük ve besin yönü itibariyle zayıf olan hücreye birincil kutup adı verilir. İkincil kutup yani ikincil oosit ise diğer büyük ve besin yönüyle de zengin hücreye denmektedir. Bu iki hücrede ortak olarak gerçekleşen eylem mitoz 2 bölünmesinin gerçekleşmesidir.

Gerçekleşen mitoz iki sonucunda birincil kutup olarak bilinen hücreden 2 tane ikincil kutu hücresi ve ikincil olan oositten ise bir tane ikincil kutup, bir tane de ootid oluşmaktadır. Burada küçük olan hücreler yeterli besin bulamadığından ölürler. Büyük olan ootid hücresi ise yumurtaya dönüşür.

 

KEŞFETYENİ
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'
İbrahim Erkal'ın eşinden duygusal sözler! 'Bu acının tarifi yok'

Cadde | 22.04.2025 - 10:36

Yıllar önce hayatını kaybeden şarkıcı İbrahim Erkal'ın eşi ''Bir yanımız her zaman eksik'' dedi.

Yazarlar