Eğitim Oraj Nedir, Nasıl Oluşur? Oraj Uçaklar İçin Tehlikeli Midir?

Oraj Nedir, Nasıl Oluşur? Oraj Uçaklar İçin Tehlikeli Midir?

13.12.2021 - 14:40 | Son Güncellenme:

Oraj kelimesi hava olayları ve havacılık alanında oldukça sık kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra oraj kelimesi kullanım alanı bakımından da oldukça önem arz etmektedir. Bu sebeple oraj kelimesi sıkça merak edilen kelimelerden biridir. Dolayısıyla Oraj hakkında pek çok bilgiye sahip olabilirsiniz. Sizin için oraj nedir, nasıl oluşur? Oraj uçaklar için tehlikeli midir tüm detayları ile derledik.

Oraj Nedir, Nasıl Oluşur Oraj Uçaklar İçin Tehlikeli Midir

Oraj, iyi gelişmiş cumulus bulutlarının ve Cumulonimbus'un yaratmış olduğu şimşek, gök gürültüsü, türbülans ve kuvvetli dikey hareketler segileyen lokal fırtınalara denmektedir. Bunun yanı sıra Oraj genellikle kısa süren bir hava olayı olmaktadır. Fakat uçaklar için tehlike arz etmektedir.

Haberin Devamı

 Oraj Nedir?

 Oraj, iyi gelişmiş kümülonimbus veya kümülü olarak adlandırılan bulutların oluşturmuş olduğu yağış, türbülans, dolu, buzlanma ve gök gürültüsü gibi hava olaylarını bünyesinde barındıran ve yaklaşık olarak 2 saat süren lokal fırtınalara denir.

 Oraj Nasıl Oluşur?

 Genel olarak cumulus bulutları termik etkenlere ( sıcak hava, rüzgar, nem gibi) bağlı olarak Cumulonimbus bulutlarının oluşmasını sağlamaktadır. Bu bulutların gün batımına kadar güneş alması ve havada asılı kalması sonucunda bir hava akışı meydana gelmektedir. Bu hava akışıyla bulutlar (+)/(-) elektrik yüklerini kendi bünyelerine doldururlar. Daha sonrasın bu (+) yükler ile (-) yükler arasında bir hava akışı meydana gelir ki bu da oraj oluşumunu sağlamaktadır.

Haberin Devamı

 Oraj Uçaklar İçin Tehlikeli Midir?

 Oraj, her ne kadar kısa süreli bir hava olayı olsa da kuvvetli ve şiddetli etkileri bulunmaktadır. Dolayısıyla oraj bulutlarının içerisinden geçen bir uçak için bu durum tehlike arz etmektedir. Çünkü oraj bulutları uçağın şiddetli bir şekilde sarsılmasına ve hatta yıldırım çarpmasına da sebebiyet verebilmektedir.