Eğitim Örtük İleti Nedir? Kısaca Açık Ve Örtük İleti Örnekleri Nelerdir?

Örtük İleti Nedir? Kısaca Açık Ve Örtük İleti Örnekleri Nelerdir?

30.03.2021 - 05:46 | Son Güncellenme:

Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde açık ve örtük ileti terimleri sıklıkla duyulmaktadır. Bu sebeple bu terimlerin öğrenilmesi oldukça önemlidir. Örtük ileti nedir? Açık ve örtük ileti nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Örtük İleti Nedir Kısaca Açık Ve Örtük İleti Örnekleri Nelerdir

Dil, kullanıldığı konu, edebi tür ve amaç göz önünde bulundurularak farklı şekillerde kullanılabilir. Öğretmek amacı ile yazılan metinde açıklık oldukça önemlidir. Sanatsal kaygı ile yazılan metinlerde ise dil çok anlaşılır bir şekilde kullanılmamaktadır.

Örtük İleti Nedir?

Örtük ileti, dinleyici, izleyici ya da okurların dikkatinden kaçabilen ve dolaylı bir şekilde anlatılan iletilere verilen isimdir. Örtük iletiler, açık iletinin altında gizlenmiş olan iletilerdir.

Özellikle edebi metinlerde önerme biçiminde verilmemektedir. Yani kesin bir şekilde yargıya dönüştürülerek kullanılmamaktadır. Bu yapıtlarda iletiler metinlerin dokusuna sindirilerek yazılmaktadır. Bu sebeple yazınsal metinlerde genellikle örtük ileti kullanılmaktadır.

Estetik kaygı nedeni ile edebi metinlerde tek anlam kullanılmamaktadır. Bu sebeple ileti, söylenmek istenen konu ile örtülü şekildedir. Okurlar böyle metinlerde kendi çıkarımlarını, satır araları ve söylenmeyen konuları bulmakla yükümlü hale gelmektedir.

Örtülü iletilerde amaç söyleneni daha güzel bir şekilde söylemeye çalışmaktır. Sanat metinlerinde sıklıkla örtülü metin kullanımı vardır. Özellikle de şiirlerde bu tür iletiler kullanılmaktadır.

Açık ve Örtük İleti Örnekleri Nelerdir?

Ahmet Haşim'in yazmış olduğu Merdiven isimli şiirinde ölüm teması işlenmiştir. Ancak şiirin hiç bir mısrasın da ölümden bahsedilmemiştir.

Merdiven şiirinde, merdiven ile insanların sona yaklaştığı hayat yolu betimlemesi vardır. Kızıl akşam sözü ile yaşamın son dönemleri anlatılmaktadır. Lisan-ı hafi kelimesi ile ölüm yaklaşırken meydana gelen gizli belirtilerden bahsedilmiştir.

Merdiven şiirinde sürekli bir şekilde imgeler kullanılmıştır. Bu sebeple örtülü ileti kullanımı mevcuttur.

Açık iletilerde tek bir yargı açık bir şekilde anlatılmaktadır. Bu tür anlatımlarda birden çok yorum bulunmaz. Herkes okuduğu iletiden aynı şeyi anlayacaktır.